Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Projekt kojim se uređuje centralni gradski trg i rješava problem manjka parkirnih mjesta

U tri mjeseca iskopano čak 8 metara za garažu ispod Poljane

1/2
Foto: Grad Šibenik
Gradski trg imat će suvremene sadržaje, vodoskok s detaljima koji će govoriti o povijesti Šibenika

Grad Šibenik intenzivno gradi i za sada se sve dovršava u roku! Naime, od listopada prošle godine u Šibeniku traju opsežni radovi na jednom od ključnih gradskih infrastrukturnih projekata - gradnji podzemne garaže s tri etaže ispod glavnog gradskog trga Poljana.

O koliko je opsežnom projektu riječ, vidljivo je i po tome što je samo tijekom tri mjeseca radova pet bagera iskopalo do osam metara dubine, a kamionima je na terene bivše vojarne Bribirskih knezova prevezeno čak 17 i pol tisuća kubika materijala. A slijedi kopanje još pet metara u dubinu...

Zaleđena fontana u Šibeniku poznata fontana s kornjačama Niske temperature zaledile fontanu i dale joj novi izgled

Anketa među stanovnicima

– Što se tiče hodograma aktivnosti i dinamičkog plana, zasad svi radovi protječu u svom roku. Nastavi li se ovako, očekujemo da će iskopi trajati do travnja. Tada bi bageri trebali doći do 13 metara dubine. Po planu bi do rujna trebala biti podignuta betonska konstrukcija garaže s podovima i bočnim zidovima – istaknuo je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Iz šibenske gradske uprave ističu da je riječ o projektu koji ima višestruki značaj za grad Šibenik. Osim što će se Šibenčanima vratiti centralni trg opremljen suvremenim sadržajima, jer je godinama služio kao glavno parkiralište u gradu, riješit će se i višegodišnji problem nedostatka parkirnih mjesta u samom centru Šibenika. Ujedno, Šibenik projektom gradnje podzemne garaže u samom centru postaje turistički konkurentan...

Foto: Grad Šibenik

– Ovim projektom na jedan ozbiljan način rješavamo problem prometa u mirovanju koji je jedan od vodećih infrastrukturnih problema u svim većim turističkim mjestima uz obalu, pa tako i u Šibeniku. Jer uzalud nam povijesno-kulturne znamenitosti kada turist koji uđe u grad satima čeka da bi parkirao i iste razgledao.

Projektom Poljana omogućit ćemo da se na jednostavan i siguran način, relativno brzo parkira, ali s druge strane poboljšat ćemo dostupnost stare gradske jezgre kao spomenika kulture te građanima i turistima približiti uslužne djelatnosti unutar jezgre. Na taj način valorizirat ćemo cjelokupnu ponudu i sadržaj u staroj gradskoj jezgri – izjavio je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

Plaža i šetnica sv. Mihovila u Raslini prostiru se na površini od 3300 m2, ukupne duljine 530 metara Šibeniku odobrena sredstva za daljnje uređenje plaže u Raslini

Investitor projekta je Gradski parking d.o.o. u suradnji s Gradom Šibenikom, a podzemna garaža imat će 256 parkirnih mjesta, od toga 12 za osobe s invaliditetom. Šibenska gradska uprava ističe da je projekt izgradnje troetažne podzemne garaže produkt niza ozbiljnih prometnih istraživanja koje je Grad Šibenik proveo u sklopu različitih europskih projekata.

Projekt je rezultat svih anketa provedenih među stanovnicima i gospodarstvenicima u staroj gradskoj jezgri i zaključak je bio isti - nedostatak parkirnih mjesta. Stoga se i krenulo u projekt koji će donijeti i dodatni sadržaj...

– Podzemnom garažom građanima ćemo vratiti formu centra grada tako što im vraćamo centralni gradski trg. Bit će onakav kakav Šibenik zaslužuje, moderan i upečatljiv, s uređenim i pomno osmišljenim pristupima sa svih strana. On će biti oplemenjen suvremenim sadržajima, vodoskokom sa specifičnim detaljima koji će govoriti o povijesti Šibenika, do mikrolokacija za druženje i okupljanje.

Održano 3. Svjetsko prvenstvo u utrci karića za "Veliku nagradu grada Šibenika" prisjećanje na nekoć najdraže dječje vozilo Šibenčani i ove godine na Svjetskom prvenstvu u utrci karića

Oplemenit će se i prostor između Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ i ulaza u Perivoj Roberta Visianija gdje se nalaze ostaci starih gradskih bedema, a koji će biti pretvoren u vidikovac – izjavio je šibenski gradonačelnik.

Vrijednost izvođenja radova na projektu iznosi 59,805.683 kuna, a uključuje gradnju podzemne garaže te uređenje trga Poljana i okoliša šibenske knjižnice. Ugovorni izvođač je zajednica ponuditelja Lavčević d.d. Split kao nositelj te Lavčević-Inženjering d.o.o. Split s podugovarateljima, ističu iz šibenske gradske uprave i dodaju da je za vrijeme trajanja građevinskih radova na projektu Grad Šibenik u suradnji s Obrtničkom komorom Šibensko-kninske županije definirao mjere za olakšanje poslovanja poduzetnicima koji posluju na području stare gradske jezgre.

Šibenik daruje humanitarna akcija Tisuće lampiona obasjalo nebo nad Šibenikom

– Cilj nam je poduzetnicima i obrtnicima osigurati što povoljnije uvjete poslovanja te ih potaknuti na cjelogodišnji i kontinuirani rad. Želja nam je da naša gradska jezgra živi svih 12 mjeseci te da se razvijaju aktivnosti koje nisu samo sezonskog karaktera - rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Manje zakupnine obrtnicima

Usuglašeno je tako, navode iz gradske uprave, da će se iznos spomeničke rente koji su do sada plaćali obrtnici i poduzetnici koji posluju u starom gradu prepoloviti. Zakupnine javnih površina za štekate u razdoblju od studenog do travnja za lokacije u Kalelargi i Masnoj ulici te u pridruženim ulicama neće se naplaćivati.

Također, u istom razdoblju poslovni subjekti će se, kako se ističe, osloboditi plaćanja komunalne naknade. Uz to je definirano i da se visina dosadašnjeg iznosa paušalnog poreza na dohodak za privatne iznajmljivače soba, stanova i apartmana na području grada Šibenika neće mijenjati.

grad osigurao 400.000,00 kn Šibenskim studentima dodijeljeno 46 stipendija

– Zadovoljni smo jer je Gradska uprava prepoznala problem te izlazi u susret poduzetnicima. Ove mjere su konkretan materijalni poticaj, ali i znak da se trud poduzetnika cijeni te da je njihov doprinos zajednici vrijedan – izjavio je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko- kninske županije.

Primjeni mjera prethodit će, kako ističu iz šibenske uprave, izmjene postojećih Odluka koje treba usvojiti i Gradsko vijeće Grada Šibenika u siječnju 2019.