Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Šibenik

Obnovljeni barokni dimnjaci na kući Galera

1/4
Foto: Grad Šibenik
Do sada je obnovljen niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela - kazao je gradonačelnik Burić

Gradonačelnik Željko Burić obišao je danas kuću Galera na kojoj su završeni radovi na sanaciji dvaju starih dimnjaka u sklopu obnove arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri kroz program STANADI (Starine naše divne).

Putnički terminal Projekti Gradnja putničkog terminala na gatu Vrulje počinje u listopadu

- Grad Šibenik je prije nekoliko godina utemeljio fond za sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri putem kojeg osiguravamo sredstva u proračunu za njihovu prijeko potrebnu sanaciju. Do sada je obnovljen niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Grad je sufinancirao i obnovu potpornog zida na kući Galera s iznosom od 100 tisuća kuna - kazao je gradonačelnik Burić.

Za potrebe obnove dimnjaka u proračunu Grada Šibenika osigurano je 150 tisuća kuna, a građevinska tvrtka Zdravko gradnja d.o.o., ujedno i izvođač okončanih radova, donirala je još 32.105,13 kuna.

Voditelj projekta STANADI šibenski konzervator Ivo Šprljan istaknuo je kako riječ o dimnjacima tipičnim za period baroka u Dalmaciji tijekom 17. i 18. stoljeća.

Šibenik Projekt Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na Žirju i Zlarinu

- Ovakvih dimnjaka sve je manje u Šibeniku, a sačuvao se tek poneki primjerak sakriven u internim dvorištima unutar povijesne jezgre grada. Stoga je realizacija ovog projekta tim značajnija jer su spašena dva iznimna primjerka - istaknuo je Šprljan dodajući kako je obnova dimnjaka na kući Galera 44 projekt sanacije arhitektonskih detalja proveden u sklopu programa STANADI.

Građevinski inženjer i projektant Milivoj Miletić kazao je kako je obnova ovih dvaju dimnjaka bila izrazito kompleksan zahvat.

Projekt kojim se uređuje centralni gradski trg i rješava problem manjka parkirnih mjesta U tri mjeseca iskopano čak 8 metara za garažu ispod Poljane