Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
započelo s uređenjem bivše vojarne luščić

Do svibnja će ukloniti dotrajala stabla i srušiti opasne objekte

U prvoj fazi tvrtka Zelenilo ruši stabla
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Srušit će se 47 suhih, bolesnih i oštećenih stabala od njih 300 na lokaciji, a s 48 stabala uklonit će se zaražene grane

Kako bi prostor bivše vojarne Luščić, čiji je veći dio Vlada darovala Gradu Karlovcu, bio siguran i primjereno uređen, gradske će tvrtke do svibnja očistiti kompleks. Prva je s uklanjanjem stabala započela tvrtka Zelenilo, a bit će posla i za Vodovod i kanalizaciju i Čistoću. Po riječima Tomislava Vukelića, direktora Zelenila, bit će srušeno 47 suhih, bolesnih i oštećenih stabala od njih ukupno 300 na lokaciji, a na njih 48 bit će uklonjene suhe i zaražene grane, te podignute krošnje. Vrijedna stabla bit će sačuvana, a među njima i dva hrasta lužnjaka, jedina koja su ostala od nekadašnje šume po kojoj je naselje Luščić i dobilo ime, a koja je u potpunosti posječena krajem 19. stoljeća. Posao uklanjanja drveća radi se temeljem zaključaka i prijedloga članova Povjerenstva i nezavisnih stručnjaka; dr.sc. Antuna Alegra, Marije Pilčik, Marka Ožure i Ivanke Galović. Zbog narušene statike bit će srušeno i 16 objekata od njih 29, a ostali će biti uređeni.

Korana Otkupljuju zemlju za nasip Hrvatske vode trebaju parcele uz Koranu i Mrežnicu

– Čeka nas veliki posao, financijski zahtjevan i vrijedan tri milijuna kuna, od čega će 1,8 milijuna biti izdvojeno samo za uklanjanje ruševnih objekata. Zgrade koje su u dobrom stanju bit će uređene i dane na korištenje udrugama i sportašima, a dio će poslužiti kao skladišni prostor gradskim tvrtkama i ustanovama – kazao je Ivan Mrzljak, dogradonačelnik, predsjednik Povjerenstva za uređenje bivše vojarne Luščić. Dodao je da će biti uklonjeno i 800 metara žice zarasle u živicu i očišćeno dva kilometra cesta i kanalizacijske mreže.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da, dok ne započne uređenje ovog dijela grada, žele da to bude siguran prostor kojim će građani moći šetati.

– Planiramo u ožujku sudjelovati na natječaju na kojem će mladi arhitekti iz Hrvatske i Europe predložiti idejna rješenja kako bi ovaj prostor trebao izgledati, te koje mu sadržaje dati da najbolje koristi zajednici. Na temelju toga napravit ćemo Urbanistički plan uređenja – kazao je Mandić.

U prvoj fazi tvrtka Zelenilo ruši stabla Luščić Krenuli s uređenjem bivše vojarne