Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Suradnja Županije i Općine Dvor

Dobre vijesti - osiguran liječnik u timu hitne pomoći, obnavlja se i cesta

Radni poset župana Ive Žinića općini Dvor
1/11
Foto: Večernji list
Županija podupire prekategorizaciju graničnog prijelaza u Dvoru

Konkretan rezultat prošlotjednog radnog sastanka predstavnika Sisačko-moslavačke županije i Općine Dvor jest potpisan sporazum o obnovi županijske ceste ŽC 3262 između Gornjeg i Donjeg Javornja.

– Vrijednost radova na pet kilometara prometnice je tri milijuna kuna, a Županijska uprava za ceste i Općina Dvor sudjeluju u financiranju radova u odnosu 50:50 – rekao je načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina.

Centar kompetencija Sisačko-moslavačka županija Vojarna u Lađarskoj postat će znanstveno-kulturni i obrazovni centar županije

Obnova i preostalih 200 km

– Na sastancima u Zagrebu i drugdje često ističem kako bi svatko trebao doći ovamo i pokušati živjeti ovdje gdje je osnovna infrastruktura narušena. Bitno je podići kvalitetu života na ovom području pa je naglasak stavljen na poboljšanje infrastrukture. Lani smo obnovili dionicu Divuša - Zrin u dužini od 12 km uz potporu države, sada smo dogovorili obnovu još pet kilometara i vjerujem da ćemo polako obnoviti i ostatak od 200 km cesta koliko ih je na području Općine Dvor – dodao je župan Ivo Žinić.

Poboljšat će se i zdravstvena zaštita stanovnika Dvora jer je riješen problem nedostatka liječnika u timu hitne pomoći.

– Od ove godine u Dvoru nismo imali tim T1 nego T2 što znači da nismo imali liječnika u hitnoj službi, no zahvaljujući županu i ravnateljici Doma zdravlja riješili smo problem tako da ćemo imati dežurstvo noću, subotom i vikendom. Pola troška će sufinancirati općina, a pola županija – rekao je načelnik Arbutina dok je župan istaknuo kako će se rješenje primijenjeno ovdje nastojati preslikati i na druga područja.

Otvorenje poduzetničko inkubatora u Kutini poduzetnički inkubator U Kutini otvoren PUNK

– Gdje ne postoji tim T1, nastojat ćemo liječnika osigurati dežurstvom, odnosno pripravnošću liječnika iz Doma zdravlja. Ovime smo omogućili da u bilo kojem trenutku stanovnici Dvora imaju i liječnika u timu hitne pomoći na intervencijama, što je jamstvo da će pacijenti biti zbrinuti brzo i efikasno. Nažalost, to nije predviđeno državnom mrežom hitne pomoći nego je to dodatni napor županije i općine – napomenuo je župan Žinić.

Predstavnici općine i županije obišli su i granični prijelaz prema BiH. Mještani i vlast nadaju se njegovoj prekategorizaciji. Naime, ulaskom Hrvatske u EU granični prijelaz između Novog Grada i Dvora isključen je za teretni prijevoz. Trenutačno traju radovi na njegovoj rekonstrukciji.

Općina Velika Ludina Suradnja Sisačko-moslavačke županije i Općine Velika Ludina Oni ne trebaju besplatne udžbenike, svi će imati tablete

Ne za radioaktivni otpad

– Općina Dvor i Novi Grad još prije tri godine krenule su s inicijativom da se ide u prekategorizaciju prijelaza. Zaključak je da ćemo od međudržavne komisije tražiti sastanak na tu temu kako bismo pokušali otvoriti privremeni granični prijelaz za teretni promet – rekao je Nikola Arbutina dok je županija najavila potporu u tome nastojanju.

Župan je još jednom podržao Općinu u protivljenju sve izglednijoj namjeri države da na Trgovskoj gori smjesti odlagalište za radioaktivni otpad.

Zgrada suda u Sisku Za kvalitetnije pravosuđe Otvorena obnovljena zgrada suda u Sisku