Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Usvojen proračun Dubrovačko neretvanske županije za 2021. u iznosu od 1,011 milijardi kuna

Dobroslavić: Mi smo u teškoj situaciji dobro gospodarili proračunom

Foto: DNŽ
Osigurat ćemo funkcioniranje i razvoj svih područja DNŽ-a – rekao je župan Dobroslavić

Na sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije usvojen je prijedlog proračuna za 2021. godinu, s projekcijama za 2022. i 2023., kao i rebalans proračuna za 2020. godinu. Proračun za 2021. godinu usvojen je u iznosu od 1,011 milijardi kuna, od čega je županijski proračun 263,1 milijuna kuna, dok na proračunske korisnike ide 747,5 milijuna kuna.

Ivanić Grad proračun Ivanić-Grada za 2021. U gradskoj kasi 126,5 milijuna kuna

Nastavlja se s projektima

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je proračun razvojan i sadržava sve projekte koji su bili i ranije planirani.

– Nastavljamo s brojnim projektima, od Centra kompetentnosti u turizmu, obrane donje Neretve od zaslanjenja, ostvarili smo osam projekata prekogranične suradnje s Italijom i realizirat će se dijelom već u idućoj godini. Sudjelovat ćemo aktivno u borbi protiv koronavirusa, kao i ove godine. Nadamo se povratku normalnom životu i da ćemo osloboditi zdravstvo od ovog pritiska. Moramo vratiti turizam na grane na koje smo naviknuli da jest.

Održana Skupština Zadarske županije putem Zoom platforme Prihvaćen rebalans za 2020. i prijedlog proračuna Županije za 2021. godinu

To neće biti moguće odmah, ali moramo raditi prema tome. Predložili smo jedan realan, razvojan, ali i štedljiv proračun. Stojimo kao i do sada iza svog prijedloga, osigurat ćemo uredno gospodarenje proračunom i uredno ispunjavanje obveza. Osigurat ćemo funkcioniranje i razvoj svih područja DNŽ-a – rekao je župan Dobroslavić. Govoreći o rebalansu proračuna, pročelnica za financije Dragica Stanić istaknula je kako je proračun za ovu godinu rebalansiran na 1,026 milijardi kuna što je povećanje od 50 milijuna kuna. U slopu toga županijski proračun smanjen je za 5,4 milijuna kuna, dok je na proračunskim korisnicima povećanje od 55,4 milijuna kuna. Ova godina po mnogočemu je specifična.

Smanjeni zakupi i koncesije

Župan Dobroslavić istaknuo je kako su ove godine smanjeni zakupi, koncesije na pomorsko dobro, a osigurana su sredstva za zdravstvo, socijalnu skrb i EU projekte.

Matija Posavec RASHODI U IZBORNOJ GODINI MANJI ZA 15 POSTO Proračun za 2021. godinu 250 milijuna kn

– Mi smo u teškoj situaciji dobro gospodarili proračunom. Dobro smo procijenili kretanja kroz ovu godinu, osigurali smo svim korisnicima proračuna uredno djelovanje. Nismo odustali od nijednog projekta, za sve je pronađeno odgovarajuće financiranje, a najviše nam je tu pomogla orijentacija prema fondovima EU. Našli smo sredstva za zdravstvo, Domove i škole u vrijeme borbe protiv koronavirusa. Imali smo i bespovratni zajam Vlade, zahvaljujem joj na tome. Mislim da ta sredstva nećemo koristiti ove godine, ali drago mi je da imamo ta sredstva na raspolaganju. Gospodarimo sredstvima odgovorno i štedljivo i zbog toga nismo imali većih potresa u ovoj izazvnoj godini. Želim pohvaliti našu pročelnicu za financije Dragicu Stanić, ali i sve ostale pročelnike koji su kreatori proračuna – istaknuo je župan Dobroslavić.

Na sjednici Skupštine također su usvojene tri koncesije na pomorskom dobru, a raspisano je i šest novih.