Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Njivice

Dodijeljena priznanja za višegodišnju vjernost programu "Plava zastava"

Nagrade za plavu zastavu
Foto: Primorsko-goranska županija
Na otoku Krku ovo ljeto vijoriti Plave zastave na 15 plaža i jednoj marini, dok će se na otoku Braču vijoriti jedna, a na svim ostalim otocima Splitske županije nijedna

U hotelu Jadran u Njivicama upriličena je svečana dodjela priznanja hrvatskim plažama i marinama za višegodišnju vjernost programu Plava zastava. Program Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Radi se o, u svijetu, vrlo cijenjenoj turističkoj markici, koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije, priopćili su iz ureda župana.

Ante Kutle, predsjednik Udruga Lijepa Naša koja je koordinator i voditelj programa Plava zastava u Republici Hrvatskoj naglasio je da je Plava zastava priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se ona želi dobiti. Provedba programa Plave zastave počiva na strogo definiranim kriterijima. U svojem je podsjetio da je prva Plava zastava podignuta 1998. godine upravo na otoku Krku, u Marini Punat. Ove godine će u Hrvatskoj biti podignuto 120 plavih zastava. Nije mogao a da ne primijeti kolika je ogromna razlika u broju Plavih zastava na sjevernom dijelu Jadrana od srednjeg i južnog. Naveo je primjer da će se na otoku Krku ovo ljeto vijoriti Plave zastave na 15 plaža i jednoj marini, dok će se na otoku Braču vijoriti jedna, a na svim ostalim otocima Splitske županije nijedna. Nije puno bolja situacija ni na ostalim dijelovima Dalmacije.

Lovranski guc Mala barka Obnovljen Lovranski guc iz 1968. godine

Nazočne su pozdravili Zvonimir Turudić, direktor Hotela Njivice Resort, Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj i Monika Udovičić pomoćnica ministra turizma.

Brončane plakete za 5 godina vjernosti programu "Plava zastava" dobila je jedna plaža i jedna marina, a srebrne za 10-godišnju vjernost uručene su predstavnicima dviju plaža. Najveći broj plaža dobilo je zlatne medalje (za 15 godina vjernosti ovom programu), njih čak 15 plaža i dvije marine. Među nagrađenim plažama su 3 s otoka Krka - plaža Pesja u Omišlju, plaža Njivice Resort i plaža Rupa u Malinskoj. Četiri plaže i sedam marina nagrađene su dijamantnim plaketama za 20 godina vjernosti, a među njima je bašćanska Vela plaža. 

Nakon dodjele priznanja, na stup kod restorana "Plava terasa“ Mirela Ahmetović, Monika Udovičić i Ante Kulle podigli su Plavu zastavu, prvu ove godine u Republici Hrvatskoj.

U kampu Njivice postavljena je "Aleja prijateljstva“ gdje će svaka obitelj koja više od 15 godina uzastopno dolazi u kamp posaditi jednu maslinu uz koju će biti postavljena pločica s njihovim imenima.

Zvonimir Turudić, direktor tvrtke Hoteli Njivice Resort u čijem je sklopu i ovaj kamp, rekao je da su za ovo ljeto najavljeni dolasci 18 takvih obitelji za čije su masline već pripremljena mjesta. Prvu maslinu posadio je dr. Kutle u ime Udruge "Lijepa naša“ s kojom njivička hotelijerska tvrtka surađuje 15 godina. U tom su mu poslu pomoć pružili Mirela Ahmetović, Zvonimir Turudić i pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Nada Milošević.

Plaža Ploče u Rijeci čisto, uredno i sigurno I ove godine na omiljenom kupalištu podignuta Plava zastava