Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
potpisana 62 nova ugovora

Dodjeljeno još 785.000 kuna potpora u poljoprivredi

Ilustracija
1/6
Foto: Photo by Jed Owen on Unsplash
– Riječ je o svim sferama poljoprivrede na području naše županije, što samih poljoprivrednika pa do općina i gradova. Ove smo godine izdvojili više od 4 milijuna kuna potpora u poljoprivredi, a jednako ćemo nastaviti i iduće godine –

Osječko-baranjska županija godinu završava podjelom još jedne vrste potpora – onih u poljoprivredi. Tako su potpisana 62 nova ugovora vrijedna 784.420,00 kuna. Javni pozivi za dodjelu potpora iz područja poljoprivrede objavljeni su u ožujku ove godine, u Proračunu Županije za 2018. godinu za dodjelu potpora planirano je ukupno 7.550.000,00 kuna, a do današnjih su ugovora već dodijeljena sredstva za 124 korisnika.

Dronovi će snimati poljoprivredne površine Od 2021. godine Dronovi će kontrolirati kako se koriste poticaji za poljoprivredu

– Ove su potpore od iznimnog značaja za jedinice lokalne samouprave jer uz pomoć sredstava Županije uređujemo poljske puteve i otresnice. U ovoj smo godini izgradili osam otresnica, sve se nalaze na cestama koje izlaze na državne ili županijske ceste, a one nam pomažu da radni strojevi s polja ne iznose blato na cestu i time značajno pridonosimo i sigurnosti prometa na cestama – kazala je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo i dodala kako je Općina uložila 220.000,00, a Županija dodatnih 80.000,00 kuna.

Ugovori o potpori male vrijednosti za 2018. godinu za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica ukupne vrijednosti 68.800,00 kuna zaključeni su s 14 korisnika, za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu ukupne vrijednosti 12.520,00 kuna s 4 korisnika, dok su Ugovori o potpori male vrijednosti za unaprjeđenje genetskog potencijala u govedarstvu ukupne vrijednosti 8.000,00 kuna zaključeni s još 4 korisnika.

Foto: Osječko-baranjska županija

Ugovore o potpori male vrijednosti iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2018. godinu za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka ukupne vrijednosti 62.600,00 kuna potpisalo je 15 korisnika, a Ugovore o potpori male vrijednosti poljoprivrednicima za dobrobit životinja ukupne vrijednosti 4.900,00 kuna potpisala su 2 korisnika.

Ugovori o potpori za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda ukupne vrijednosti 89.500,00 kuna zaključeni su s 5 korisnika, dok je Ugovor o potpori za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje ukupne vrijednosti 5.000,00 kuna potpisao jedan korisnik.

Sredstva putem Ugovora o potpori za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda vrijednosti 26.100,00 kuna potpisala su 4 korisnika, a Ugovore o potpori za uređenje ruralnog prostora vrijednosti 433.000,00 kuna 6 korisnika.

Energetska obnova škola u Osječko-baranjskoj županiji Osječko-baranjska županija Županija obnavlja 19 škola

Ugovori o potporama iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2018. godinu za organizaciju manifestacija na području Osječko-baranjske županije ukupne vrijednosti 64.000,00 kuna potpisalo je 6 korisnika, dok su prema Ugovoru o dodijeli potpore za organizaciju manifestacije u iznosu od 10.000,00 kuna sredstva dodijeljena Državnoj ergeli Đakovo i Lipik.

– Riječ je o svim sferama poljoprivrede na području naše županije, što samih poljoprivrednika pa do općina i gradova. Ove smo godine izdvojili više od 4 milijuna kuna potpora u poljoprivredi, a jednako ćemo nastaviti i iduće godine. Usporedno radimo i na razvoju infrastrukture što je iznimno važno za sustavni i strateški razvoj poljoprivrede, a to su, podsjetimo, 14 sustava za navodnjavanje i Regionalni distributivni centar – rekao je župan Anušić prilikom potpisivanja ugovora s korisnicama županijskih potpora.

Foto: Osječko-baranjska županija

Mjere potpora koje u poljoprivredi dodjeljuje Osječko-baranjska županija su:

>> Potpora mladim poljoprivrednicima
>> Potpora oštećenima u slučaju elementarne nepogode
>> Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima
>> Potpora za očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda
>> Potpora za unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu
>> Potpora za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu
>> Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka
>> Potpora za dobrobit životinja
>> Potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi
>> Potpora poljoprivrednicima za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda
>> Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje
>> Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda
>> Potpora za manifestacije
>> Potpora za uređenje ruralnog prostora

Sudionici regionalne konferencije o županijskim cestama Regionalna konferencija Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost