Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Dom za starije Sisak u novom sjaju nakon obnove

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao vlasnik nekretnine, za radove je osigurao oko 1,35 milijuna eura

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar nazočili su svečanosti obilježavanja završetka obnove Doma za starije osobe Sisak. To je bila prva ozbiljnija obnova doma od njegova otvorenja prije 33 godine.

Sustavna briga

– Zgrada je oštećena u potresu. Nasreću, tijekom potresa nije došlo do oštećenja konstrukcije zgrade pa su korisnici tijekom izvođenja radova mogli boraviti u domu. Velika je to zgrada, površine oko 12.000 četvornih metara, u kojoj boravi oko 240 naših sugrađana. Županija se i dalje sustavno brine o starijim građanima. Na području Siska kupili smo jedan objekt, trenutačno je u izradi projektna dokumentacija. U Kutini izvodimo radove na objektu Doma zdravlja, ondje ćemo urediti smještajne kapacitete za naše sugrađane s područja Moslavine. Kupili smo i jednu zgradu na području Petrinje. Nakon gradnje nove zgrade Doma zdravlja i taj ćemo prostor urediti za naše starije sugrađane. Za područje Gline smo raspisali nabavu za gradnju kuća. U planu nam je iza zgrade Doma za starije osobe Glina sagraditi 74 kuće te ćemo tako imati umirovljeničko naselje. Isto takvo naselje namjeravamo sagraditi i na području Petrinje i Siska – rekao je župan te dodao kako je lani otvoren Dnevni centar u Novskoj, na inicijativu ministra Piletića, koji je tada još bio gradonačelnik.

– S obzirom na to da je ovaj objekt završen, očekujemo završetak radova i na Domu za starije Glina pa se nadam da ćemo se i tamo uskoro vidjeti. Ovih dana na sjednicama Vlade bit će dvije odluke. Jedna se tiče davanja suglasnosti HZMO-u da sklopi ugovor s izvođačem radova o obnovi Doma za starije u Petrinji, jer je utvrđeno da postoji još čitav niz radova koje treba obaviti kako bi objekt bio siguran za sve korisnike, te suglasnost Vlade da financira radove za koje je postupak provela SMŽ kako bi se krenulo i u obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Ovih dana završili smo i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za novi dječji dom u Vrbini (Sisak) pa se nadamo da će ove godine početi radovi i na toj investiciji – rekao je ministar Piletić.

Prebacivanje vlasništva

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao vlasnik nekretnine, odmah poslije potresa pokrenuo je sve postupke kako bi mogao što prije započeti s radovima na Domu za starije osobe Sisak, rekao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

– U prvoj fazi je saniran odjel za osobe s demencijom, nakon toga je počela faza u kojoj je saniran unutarnji dio doma te vanjska ovojnica i pročelje zgrade. Za to je HZMO osigurao oko 1,35 milijuna eura. Sad su osigurani svi uvjeti da prebacimo pravo vlasništva s HZMO-a na Županiju. Siguran sam da ćemo, uz dobru suradnju koju smo imali na projektu obnove, vrlo brzo započeti i s tim aktivnostima i brzo ostvariti prijenos prava vlasništva – zaključio je Serdar.

Veliki interes građana na tribini u Sisku Naglasak je na samoobnovi koja znači ubrzani postupak obnove Obnova vile Zelengaj i zgrade Kinematografa U Topuskom županijski projekti u vrijednosti od 8 milijuna eura SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Obnova i nove potpore poljoprivrednicima u Glini