Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Domovi zdravlja Ozalj, Ogulin i Vojnić

Poslali po jednu liječnicu na specijalizaciju opće medicine

bolnica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Karlovačkoj županiji nedostaje pet liječnika, a u hitnim službama devet

Domovi zdravlja Ozalj, Ogulin i Vojnić poslali su po jednu liječnicu na specijalizaciju opće medicine, za što od Europske unije nepovratno dobili 2,7 milijuna kuna u sklopu projekta "Specijalističko usavršavanje doktora medicine", a time se želi privući liječnike u manje razvijene krajeve, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u uredu karlovačkog župana.

Uređenje Draškovićeve ulice u Karlovcu Novi izgled ulice Draškovićevoj nova stabla, rasvjeta, klupe....

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Karlovačkoj županiji nedostaje pet liječnika, a u hitnim službama devet. Zabrinjava i dobna struktura liječnika jer se mnogi bliže dobi od 65 godina, a neki su i stariji te rade s produljenim ugovorom na zahtjev Ministarstva zdravstva. Od bolničkih liječnika njih pedeset je na specijalizaciji, pa ih nedostaje i u bolnicama.

Zbog tih brojki i toga što u nekim ambulantama na zamjenama rade liječnici u dobi od 76 i 80 godina, primjerice u Dugoj Resi, župan Damir Jelić je rekao da ćemo se "i mi u Hrvatskoj morati okrenuti uvođenju paramedicusa u zdravstvo".

"Nije da se zalažem za uvođenje tečajeva za paramedicuse, osposobljavanje nemedicinskog kadra u pružanju medicinske pomoći, ali realnost će nas na to natjerati u situacijama kada za potrebe pacijenata jednostavno neće biti dovoljno liječnika", rekao je Jelić.

Ranateljica Doma zdravlja u Ozlju Nada Diković rekla je da oni imaju šest liječnika od kojih će većina u sljedećih nekoliko godina u mirovinu, a ravnateljica  Vlasta Novosel iz Vojnića da oni imaju samo liječnika na zamjeni, privremeno, što je veliki problem. Ravnateljica Zlata Kurelac istaknula je i važnost podizanja kvalitete jer Dom zdravlja u Ogulinu ima šest ordinacija opće medicine, a samo jednu od njih vodi specijalistica opće medicine.

Županijski pročelnik za zdravstvo Predrag Korać rekao je da su u tijeku dva velika projekta, osnutak dnevne bolnice u Karlovcu, što je investicija od 35 milijuna kuna, te projekt za unaprjeđenje primarne medicine "Kaži zdravlje", vrijedan 11 milijuna kuna.

Tomislav Ćorić i Damir Jelić Posjet Ministar Ćorić pohvalio Karlovačku županiju oko projekata obrane od poplave