Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Posjet

Ministar Ćorić pohvalio Karlovačku županiju oko projekata obrane od poplave

Tomislav Ćorić i Damir Jelić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ministar je također podržao planove oko daljnje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije na Babinoj Gori kao i dinamiku poslova, uz potrebu uključivanja Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije u financiranje projekta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u srijedu u Karlovačkoj županiji. Tom se prigodom ministar sastao sa županom Damirom Jelićem i njegovom zamjenicom Martinom Furdek Hajdin te gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem i njegovim zamjenikom Ivanom Mrzljakom.

Trgovačko-ugostiteljska škola u Karlovcu Bivša vojarna Županija školi darovala zgradu vrijednu osam milijuna kuna

Na sastanku se razgovaralo o temama iz resora ovog Ministarstva, s posebnim naglaskom na zbrinjavanje otpada i obranu od poplave područja u Karlovačkoj županiji, te o pitanju obnavljanja vrelovoda, proizvodnje i distribucije toplinske energije za grad Karlovac. Razgovaralo se i temama vezanim uz Plitvička jezera u funkciji razvoja jedinica lokalne samouprave iz Karlovačke županije koje gravitiraju području Nacionalnog parka, a teme su bile i gradnja mini hidroelektrana te potrebe rješavanja pitanja okolišnih dozvola za izgradnju mosta u Donjem Pokuplju preko rijeke Kupe na DC 228.

Ministar je podržao planove oko daljnje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije na Babinoj Gori kao i dinamiku poslova, uz potrebu uključivanja Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije u financiranje projekta. Obzirom na planirano zatvaranje nekih od postojećih odlagališta otpada na području županije župan Jelić je predložio da se uz Ilovac u Karlovcu te odlagalište na području općine Rakovica u funkciji zadrže i ogulinski Sodol i Pavlovac u Slunju, ali će konačnu odluku o tome donijeti Ministarstvo na skorom zajedničkom sastanku svih dionika, priopćili su iz Karlovačke županije.

Ministru je priopćen zahtjev Županije da se Ministarstvo aktivno uključi u rješavanje pitanja provedbe okolišnih postupaka, odnosno ubrzanje njihova procesa, što je posebno potrebno pri projektu izgradnje mosta preko rijeke Kupe u Donjm Pokuplju te projekata iz programa zaštite od poplava.

Ministar Ćorić pohvalio je radnje Karlovačke županije na projektima obrane od poplave, posebno angažiranje tima pravnika koji rade na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja u Ogulinu, a isti će model biti preuzet i na području Karlovca. Na temu izgradnje hidroelektrana na rijekama u Karlovačkoji županiji zaključeno je da planirani sustav izgradnje hidroelektrana treba redefinirati jer je zastario i neprihvatljiv, što je posebno vidljivo prema štetama nastalim izgradnjom HE Lešće na rijeci Dobri.

Zbog tog je Županija tražila aktivno uključivanje Ministarstva u rješavanju ovog pitanja. Prema riječima ministra Ćorića Ministarstvo će podržati napore Karlovačke županije u rješavanju navedenih pitanja i prema mogućnostima ubrzati sve potrebne procese iz djelokruga rada ovog Ministarstva. Valja naglasiti da je ovo već drugi zajednički sastanak ovakvog tipa u kratkom vremenu, gdje su se strukturirale teme, projekti i problemi te će se na idućim sastancima koji slijede iste teme dalje razrađivati prema potrebnoj dinamici. 

cesta poplava od Pokupske Blatnice do kanala Kupa -Kupa Rješenje za poplave: iduće godine nivelacija ceste D36