Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Druga generacija studenata predstavila poduzetničke projekte

Predstavljanje druge generacije studentskih poduzetničkih projekata
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan Boban potpisao je sporazum s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje: "Ovo je fantastična priča vezana za studentske startupe"

U organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i FESB-a održana je završnica i predstavljanje druge generacije studentskih poduzetničkih projekata.

Projekt je usmjeren na razvijanje poduzetničkog duha studenata i edukaciju kako svoju ideju ili projekt razviti u proizvod spreman za tržište. Timovi su prezentirali svoje projekte i pokazali kako su dobili čvrst temelj za prerastanje u startupe koji će tehnološki transformirati Split.

Napredak županije

– Splitsko-dalmatinska županija prepoznala je potrebe mladih, ali i prisutnost tehnoloških talenata na FESB-u i uvidjela njihov potencijal za stvaranje inovativnih rješenja. S ciljem podrške njihovu razvoju iniciran je ovaj projekt u sklopu Digitalne Dalmacije, koji im omogućuje izazove i edukaciju u području poslovnih rješenja. Županija tako aktivno surađuje s ovim mladim talentima kako bismo zajednički stvorili nove startupe koji će imati pozitivan utjecaj na naše gospodarstvo. U dvomjesečnom programu studenti su prošli intenzivnu edukaciju koja im je omogućila razvitak njihovih ideja – pojašnjava Damir Brčić, voditelj projekta Digitalna Dalmacija.

Prezentirani su brojni zanimljivi koncepti koji imaju velike izglede postati inovativni proizvodi na tržištu. Projekt će se nastaviti provoditi, a u sklopu događanja potpisan je sporazum Splitsko-dalmatinske županije i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Naime, FESB je izvor znanja, a Županija poticatelj edukacije i tehnološkog razvoja u Dalmaciji. Kao rezultat te sinergije, dalmatinska tehnološka zajednica postaje zavidna u svojim dostignućima.

– Potpisali smo sporazum o suradnji, jer ovo je fantastična priča vezana za studentske startupe, a studenti ovako stvaraju poslovni svijet. Oni tijekom studija razvijaju znanstveni svijet, u tom smislu izgrađuju sebe, ali treba ih dograditi u poslovnom smislu, kako bi svoje studijsko znanje iskoristili i primijenili u poslu, što je dobro za njihov osobni napredak, ali i za cjelokupni napredak gospodarstva naše županije. To je podloga za otvaranje startup inkubatora neposredno uz fakultet, a koji će, vjerujemo, do konca godine ugledati svjetlo dana – otkriva Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Sjajna prilika za studente

– Ovo je sjajna prilika da naši studenti dobiju znanja i vještine koje ne mogu dobiti kroz studijske programe, a koji su komplementarni poduzetničkim vještinama. Prihvatili smo poziv da da uđemo u ovaj projekt kako bismo naše studente potaknuli na poduzetništvo i pokretanje startupa na našem splitskom području. Ovo je druga generacija studenata, od prve generacije na tržištu egzistira jedna tvrtka koja je sudjelovala u projektu. To je veliki uspjeh jer od stotinu poduzetničkih ideja samo ih od tri do pet posto uspije. Od naših pet jedna je uspjela, a to je fantastičan uspjeh – zaključio je Branimir Lela, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Splitsko-dalmatinska županija odlučila je nizom mjera objedinjenih u projektu Digitalna Dalmacija pomoći jednom od najpropulzivnijih poslovnih sektora današnjice. Problemi poput nedostatka radne snage, nedovoljne educiranosti radnih kadrova, nedostatka pomoći IT poduzetnicima te brojnih drugih povod su Digitalnoj Dalmaciji da kreira mjere i ponudi rješenja.

U Imotskom je otvorena nova zgrada Postaje granične policije splitsko-dalmatinska županija Boban: Novu policijsku postaju Imoćani nisu dobili na dar, to su zaslužili HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici POTPORU Splitsko-dalmatinske županije Petar Maršić iz Imotskoga iskoristit će za završetak obiteljske kuće Uskoro ide i novi javni poziv Župan Boban uručio novih 46 ugovora mladim obiteljima