Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Bit će spojeno na Eko kaštelanski zaljev

Dugopolje će biti prvo mjesto u Dalmatinskoj zagori s funkcionalnim reciklažnim dvorištem

1/7
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Bageri su na terenu Gradnju reciklažnog dvorišta u Dugopolju obišao je i načelnik Perica Bosančić. Radovi su počeli u lipnju, a trebali bi potrajati osam mjeseci. Vrijednost projekta je 5,7 milijuna kuna, od kojih je 3,6 milijuna iz fondova EU, a ostatak plaća Općina

Reciklažno dvorište u Dugopolju počelo se graditi. Bageri su na terenu, a gradilište smo obišli u društvu načelnika Općine Dugopolje Perice Bosančića i pročelnice za proračun i financije Marije Čipčić, s obzirom na to da je riječ o projektu koji se većim dijelom financira iz europskih fondova.

Predstavljen projekt gradnje reciklažnog dvorišta Podstrana gradi reciklažno dvorište Perun vrijedno 7,6 mil. kn, a 4,2 milijuna plaća EU

U poduzetničkoj zoni Bani

– Zadovoljstvo mi je što smo tu na lokaciji i što smo konkretnim radovima na terenu započeli gradnju reciklažnog dvorišta. To je projekt koji se počeo raditi krajem 2016. godine. Aplicirali smo na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i uspjeli smo povući 3,6 milijuna kuna europskih sredstava.

Ugovorili smo izvođača i u lipnju smo krenuli s radovima. Radovi bi trebali potrajati osam mjeseci, a mi vjerujemo da će biti gotovi i prije i da će Dugopolje biti jedna od prvih općina u Dalmatinskoj zagori s funkcionalnim reciklažnim dvorištem – kaže Bosančić.

Dodaje da cijeli projekt po troškovniku iznosi 4,3 milijuna kuna, a javna nabava je 5,7 milijuna kuna. Tu razliku od 3,6 europskih milijuna do 5,7 milijuna, naravno, plaća općina.
Reciklažno dvorište bit će sagrađeno prema najvišim ekološkim standardima.

Grad Sveta Nedelja odabrao je izvođača radova Reciklažno dvorište otvara se u studenom

– Svjesni smo odgovornosti prema izvoru rijeke Jadro i rijeke Žrnovnice, kao i prema stanovnicima grada Splita, tako da smo sve ove godine razvoj poduzetničkih zona pratili i gradnjom separatora i svih potrebnih dijelova sustava za zaštitu okoliša. Ovo reciklažno dvorište nalazi se u našoj poduzetničkoj zoni Bani sjever koja je potpuno komunalno opremljena. Imat će sve potrebne separatore. Ono će biti spojeno na Eko kaštelanski zaljev i nema nikakvog straha da može imati ikakav negativan utjecaj na okoliš, što su potvrdile nadležne inspekcije i ministarstva – ističe Bosančić.

Inače, Dugopolje se priprema za skoro odvajanje otpada na kućnom pragu.

– Uspješno aplicirali na sredstva ministarstva za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, ali to ide nešto sporije, još uvijek čekamo jer se nabava provodi na razini Ministarstva. Trebali bismo podijeliti 1800 spremnika mještanima općine Dugopolje. Također, postavili smo pet zelenih otoka, u suradnji s čistoćom Split ih praznimo. Ovo reciklažno dvorište je i zakonska obaveza i želja da krenemo još ozbiljnije u proces zbrinjavanja otpada te se veselimo i gradnji Lećevice. Ako bude sve po planu, 2023. imat ćemo dobar i učinkovit sustav odvajanja otpada – izjavio je Bosančić.

U Pleternici je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Požeštini Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna s 85 posto sredstava sufinancira EU 'Pleterničko reciklažno dvorište može biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku'

U općini provode i program edukacije usmjeren prema različitim kategorijama stanovništva, a najviše prema djeci.

– U sklopu projekta Razmišljaj Eko-logično, koji provodimo u partnerstvu sa susjednim gradovima i općinama, provodi se intenzivan program edukacije. Bit će cijeli niz zanimljivih događaja. Planiramo koncerte, trke karetima napravljenim od recikliranih materijala te druge edukativne aktivnosti kojima ćemo pokušati senzibilizirati naše mještane –kaže Bosančić.

Naglasak je na djeci

Naglasak je na mlađim generacijama, odnosno na djeci koja su nositelj novog ekološkog načina razmišljanja.

Marija Čipčić zadovoljna je jer se ti ekološki projekti financiraju dobrim dijelom iz fondova.

Reciklažno dvorište Đakovo Potpisan ugovor o dodjeli 3 milijuna kuna za reciklažno dvorište "Vitika"

– Ako želimo vratiti ekološku sliku Hrvatske i Dugopolja, da budemo zeleni, krajnje je vrijeme da se počnemo brinuti okolišu. Drago mi je što je EU prepoznala nastojanje Općine Dugopolje. Osim reciklažnog dvorišta, koje financiraju europski fondovi, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša provodimo nabavu spremnika, a s Fondom i ministarstvom kao i susjednim općinama sudjelujemo u edukativnom projektu Razmišljaj Eko-logično – kaže Čipčić.