Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna s 85 posto sredstava sufinancira EU

'Pleterničko reciklažno dvorište može biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku'

U Pleternici je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Požeštini
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ovo je još jedan dokaz koliko pažnje posvećujemo energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje energije i njenoj proizvodnji iz obnovljivih izvora, rekla je gradonačelnica Antonija Jozić

Nešto manje od godinu i pol nakon potpisivanja ugovora u Pleternici je otvoreno reciklažno dvorište, prvo takvo u Požeštini. Riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna kuna čiji je nositelj Grad Pleternica, a koji je s 85 posto sredstava sufinancirala EU.

Posjetitelji su pokazali velik interes za biciklističke rute, prirodu, za slavonsku gastro i eno ponudu Uspješno predstavljanje na najvećem turističkom sajmu u Berlinu Zaokružili priču o destinaciji bećarca kao motivu dolaska u Pleternicu i Slavoniju

Preostalih 12, odnosno 3 posto troškova podijelili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad. Prostor namijenjen odvojenom prikupljanju komunalnog otpada sagrađen je prema najvišim europskim standardima, a građani onamo već mogu besplatno odlagati sav otpad – od papira, plastike, stakla i metala do deterdženta, ulja, maziva, baterija, akumulatora, građevinskog materijala, odjeće i tekstila.

Dugoročni cilj sačuvati prirodu

– Ovo je još jedan dokaz koliko pažnje posvećujemo energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje energije i njezinoj proizvodnji iz obnovljivih izvora. Sve su to, u konačnici, komponente zaštite okoliša čemu danas pridodajemo novu vrijednu investiciju, projekt od kojeg će benefite imati cjelokupno stanovništvo Pleternice – kazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Ona je dodala i to da reciklažno dvorište predstavlja još jedan korak na putu kojim su u Pleternici krenuli prije nekoliko godina, najprije s odvojenim prikupljanjem otpada, zelenim otocima, a onda i s novom opremom i spremnicima. Dugoročni cilj je očuvati prirodu i okoliš i predati ga, čista i nezagađena, generacijama koje dolaze.

Priznanje Kulturnoj ruti bećarca i gange nagrada u Indiji

– Pozivam sve građane Pleternice da dođu u reciklažno dvorište i tamo odlože otpad koji imaju u svojim kućanstvima, a svakako da koriste i mogućnost odvoza otpada s kućnog praga. Mi smo kao Grad izradili svoj plan gospodarenja otpadom, pomalo ga ispunjavamo. Ove godine do naših će kućanstava doći i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada – istaknula je gradonačelnica. Pleterničko reciklažno dvorište može biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku, istaknuo je na otvorenju ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Prema njegovim riječima, samo se tako mogu realizirati svi postavljeni ciljevi u vezi s povećanjem količine odvojenog otpada na kućnom pragu.

– Ovo je nastavak pozitivnih trendova u posljednjih godinu i pol, kada smo diljem Hrvatske potpisali 128 ugovora za gradnju reciklažnih dvorišta ukupne vrijednosti od oko 340 milijuna kuna – rekao je ministar Ćorić.

CILJ ZADRUGE je staviti u funkciju turizma proizvode i usluge s ruralnog područja oko grada te potaknuti daljnje umrežavanje tamošnjih subjekata U zadruzi “Pleternička korpa” spojili turizam i poljoprivredu Nude sve što turistu treba za potpuni doživljaj Pleternice

Odvajati na kućnom pragu

On je naglasio da je situacija kad je riječ o reciklažnim dvorištima dobra i u ostatku Požeško-slavonske županije. Već je gotovo sagrađeno lipičko dvorište, za mjesec dana bit će otvoreno i reciklažno dvorište u Požegi, a u tijeku je i natječaj za nabavu spremnika, njih nešto više od 1,2 milijuna, za područje cijele Hrvatske.

– Ideja je da na kućnom pragu odvojimo sve ono što je moguće ponovno iskoristiti. Radimo najbolje što znamo i možemo, želimo se približiti izazovno postavljenom cilju od oko 50 posto odvojenog otpada do kraja 2020. – dodao je ministar.

Župan Alojz Tomašević rekao je da su svi gradovi i općine u Požeško-slavonskoj županiji prihvatili smjernice ministarstva prema kojima otpad više nije samo otpad nego sirovina koju treba iskoristiti i stvarati novu vrijednost.

Pleternica Pleternički turistički potencijali na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu Od jutarnjih rituala do obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda u turističkom filmu o Pleternici