Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Pleternički turistički potencijali na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu

Od jutarnjih rituala do obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda u turističkom filmu o Pleternici

Pleternica
Foto: Alen Kocić
Zvijezda promotivnog filma je Englez Julian McDonnell

Turistička ponuda Pleternice uskoro će biti predstavljena u Berlinu. Naime, u sklopu projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, Grad Pleternica predvidio je odlazak na Međunarodnu burzu turizma (ITB), najveći turistički sajam na svijetu koji će se od 6. do 10. ožujka održati u glavnom gradu Njemačke.

Igraonica KREATIVNI KUTAK Dječje igraonice dva puta tjedno u knjižnici

Na sajmu se svake godine predstavi oko 180 zemalja, a posjeti ga više od 150 tisuća posjetitelja. Iznimna je to prilika da se predstave turistički potencijali Pleternice i atraktivne priče koje turiste hrane doživljajima i iskustvima, a lokalnom stanovništvu otvara se mogućnost prodaje proizvoda na kućnom pragu. Sudjelovanje na sajmu financirat će se sredstvima projekta.

Prilika za prezentaciju

– Odlazak na sajam izvrsna je prilika za prezentaciju našeg grada i cijele županije. Izlagat ćemo zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, a osobno se nadam da ću nazočiti svečanom otvorenju sajma zajedno s našim partnerima iz Tomislavgrada. Naša županija itekako ima što ponuditi turistima, još uvijek smo neistraženo područje i nadamo se da ćemo ovim korakom potaknuti dolazak turista – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

Sve što se može doživjeti, vidjeti, okusiti i pogledati u pleterničkom kraju snimljeno je u filmu kojim će se predstaviti na sajmu i koji će u sljedećih nekoliko dana ugledati svjetlo dana. U gradskoj Turističkoj zajednici filmom su željeli prikazati pleterničku svakodnevicu, sve ono što turist može doživjeti u ovom dijelu Slavonije, počevši od jutarnjih rituala ispijanja kave i kupnje svježe pečenog kruha, preko obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda pa sve do obilaska lokaliteta, bilo na motociklu, biciklu ili u tradicijskim kolima.

Sport u vrtiću Mališani kroz treninge i radionice uče o zdravlju

– Film je također nastao u projektu prekogranične suradnje. Bit će prikazivan na našem štandu u Berlinu, a svečanu promociju doživjet će u Pleternici i Tomislavgradu. Naravno, očekujemo da će film na svojem YouTube kanalu podijeliti i “zvijezda” filma Jullian McDonnell, Englez koji nosi glavnu ulogu, a plan je s filmom ići i na svjetske festivale te time znatno promovirati naš grad i županiju – ističe gradonačelnica.

Kulturno-turističke atrakcije

Promotivno-turistički film o Pleternici i Tomislavgradu snima se u sklopu zajedničkog, 17,3 milijuna kuna vrijednog projekta prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange” Grada Pleternice i općine Tomislavgrad, koji se s 85 posto sredstava financira iz europskih fondova programom Interreg IPA CBC HR-BA-ME.

U sklopu projekta u Pleternici se gradi prvi hrvatski Trg bećarca i prateći Interpretacijski centar. Cilj je oživjeti nematerijalnu baštinu bećarca i gange, koji će postati kulturno-turističke atrakcije dvaju gradova. 

Antonija Jozić INTERVJU S Antonijom Jozić, gradonačelnicom Pleternice 'Vjerujem da je snaga grada u malim poduzetnicima i obrtnicima' Zajednički kulturni projekt ima višestruko značenje za Pakrac i Pleternicu Povijesni Spahijski podrum i jedinstveni Muzej bećarca kao turističke atrakcije