Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Zajednički kulturni projekt ima višestruko značenje za Pakrac i Pleternicu

Povijesni Spahijski podrum i jedinstveni Muzej bećarca kao turističke atrakcije

Foto: Grad Pleternica
'Osim svetišta Gospe od Suza, centar bi bio drugi razlog zašto bi netko došao u Pleternicu'

Gradovi Pakrac i Pleternica zajedničkim snagama kroz projekt “Svijet graševine” uređuju Spahijski podrum i Interpretacijski centar Muzej bećarca. Projekt je uvršten u razvojni sporazum pet slavonskih županija, a financirat će se putem ograničenog poziva za dostavu projektnih prijedloga.

Pleternica Poduzetnički centar Pleternica Bespovratna sredstva za pomoć poduzetnicima i obrtnicima

Vrijedan je 65 milijuna kuna, od čega bi se 85 posto sufinanciralo iz fondova EU. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako je raduje zajednički kulturno-turistički projekt koji ima višestruko značenje za Pakrac. Projektom će se napokon potpuno obnoviti povijesno važna zgrada Spahijskog podruma koja je preživjela nekoliko ratova i koja datira iz 18. stoljeća, a možda i ranije.

“Kuća graševine”

– Svi težimo razvoju turizma na kontinentu, pa tako i mi u Pakracu. Ovim projektom turizam zasigurno možemo podignuti na veću razinu. Korak dalje je napravljen i u zadovoljavanju potrebe našeg gradskog muzeja i gradske knjižnice koji čuvaju dio naše zavičajne povijesti – kaže gradonačelnica Blažević.

Vrtić u Pleternici Brojni infrastrukturni radovi na pleterničkom području Za dogradnju dječjeg vrtića povukli svih 9 milijuna

Središnji dio “Svijeta graševine” je “Kuća graševine” na području kutjevačkog vinogorja. U Pleternici će informativni centar Svijeta graševine biti povezan s Muzejom bećarca i Plesnim centrom, a u Pakracu u zgradi Spahijskog podruma nalazit će se centar za posjetitelje u kojem će promovirati i tradicija bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta.

Osim brendiranja Požeško-slavonske županije, projekt obuhvaća i ulaganja u turističku i kulturnu infrastrukturu. U Pakracu je to Spahijski podrum, a u Pleternici Muzej bećarca, za koji slijedi izrada izvedbene dokumentacije te unutarnje uređenje i opremanje samog Interpretacijskog centra.

Neistraženo područje

– Cilj projekta je valorizacija kulturne baštine u svrhu gospodarskog razvoja ovog kraja – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Bećarac Slavonsko blago s UNESCO-ova popisa kulturne baštine Bećarac će biti temelj razvoja turizma u Pleternici

Interpretacijski centar Muzeja bećarca, koji je već prepoznalo Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture kao jedinstven u svijetu, trebao bi u svakom slučaju biti okidač razvoja turizma na području Pleternice. Ovaj je grad za turiste neistraženo područje u kojem sigurno mogu otkriti nešto novo.

– Osim svetišta Gospe od Suza, koje svake godine dovodi u grad velik broj turista, odnosno hodočasnika, ovo bi bio drugi razlog zašto bi netko došao u Pleternicu. Naravno, nakon što posjeti Interpretacijski centar, nadamo se da će posjetiti i okolna obiteljska gospodarstva, naše ugostitelje i doživjeti Pleternicu na najljepši način – ističe gradonačelnica Jozić.

Interpretacijski centar Muzeja bećarca prve bi posjetitelje mogao primiti najkasnije na Dan grada, odnosno blagdan svetog Nikole iduće godine. 

Pleternica Odvojeno prikupljanje otpada pridonijet će očuvanju okoliša Završena gradnja reciklažnog dvorišta u Pleternici