Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Odvojeno prikupljanje otpada pridonijet će očuvanju okoliša

Završena gradnja reciklažnog dvorišta u Pleternici

Pleternica
Foto: Grad Pleternica
Grad Pleternica svima će omogućiti besplatno odvojeno prikupljanje otpada

Gradu Pleternici odobren je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, ukupne vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Europske unije iz operativnog programa “Koherentnost i kohezija 2014.-2020.”. Ovih dana završena je izgradnja te slijedi početak rada i edukativne aktivnosti za građane, koje bi trebali rezultirati osvještavanjem stanovništva o važnosti razdvajanja i pravilnog postupanja s komunalnim otpadom. U Gradu se nadaju da će projekt pružiti infrastrukturu koja će osigurati gospodarenje otpadom te utjecati na očuvanje okoliša i povećanje kvalitete života u zajednici.

Pleternica Projekt “Zaželi i ostvari” u Pleternici Zaposlene 22 žene koje pomažu starim i nemoćnim

– Uzmemo li u obzir da recikliranjem jedne tone papira štedimo deset mladih stabala i 60.000 litara vode te smanjujemo onečišćenje zraka za 95 posto, onda sama ideja reciklažnog dvorišta i odvajanja otpada dobiva svoj smisao – ističe gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Izgradnja reciklažnog dvorišta Pleternica pridonijet će povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, krupnog (glomaznog) komunalnog otpada te posebnih kategorija otpada. Time će se osigurati njegova odgovarajuća uporaba ili zbrinjavanje. Reciklažno dvorište je u industrijskoj zoni, u Ulici Ante Starčevića, na otprilike 2000 četvornih metara.

– Svi gradovi i sve općine moraju imati reciklažno dvorište na svom području, to je propisano zakonom. Grad Pleternica izgradnjom reciklažnog dvorišta ispunit će obveze koje ima po tom zakonu, a i omogućiti svim građanima besplatno odvojeno prikupljanje otpada – naglasila je gradonačelnica Jozić.

pleternica Bivše kino postat će multimedijalna dvorana Umirovljenici U Pleternici odlučili uljepšati blagdane starijim sugrađanima Umirovljenici će prvi put dobiti božićnice