Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Uspješno predstavljanje na najvećem turističkom sajmu u Berlinu

Zaokružili priču o destinaciji bećarca kao motivu dolaska u Pleternicu i Slavoniju

Posjetitelji su pokazali velik interes za biciklističke rute, prirodu, za slavonsku gastro i eno ponudu
1/4
Foto: Ivan Majić
Sve što se može doživjeti, vidjeti, okusiti i pogledati u pleterničkom kraju snimljeno je i u promidžbenom dokumentarnom filmu koji je također prikazan na sajmu u Berlinu

Turistička ponuda Pleternice nedavno je uspješno predstavljena u Berlinu. Naime, Grad Pleternica sudjelovao je u sklopu projekta “Kulturna ruta bećarca i gange” na Međunarodnoj burzi turizma (ITB), najvećem turističkom sajmu u svijetu koji je od 6. do 10. ožujka održan u glavnom gradu Njemačke.

CILJ ZADRUGE je staviti u funkciju turizma proizvode i usluge s ruralnog područja oko grada te potaknuti daljnje umrežavanje tamošnjih subjekata U zadruzi “Pleternička korpa” spojili turizam i poljoprivredu Nude sve što turistu treba za potpuni doživljaj Pleternice

Više od 10 tisuća izlagača iz 181 zemlje i regije predstavilo je svoje proizvode i usluge posjetiteljima kojih je ukupno bilo oko 160 tisuća. Sajam je ponovno okupio predstavnike turističke industrije iz cijeloga svijeta, a na njemu se predstavila i hrvatska turistička ponuda. Pleternica se predstavila u sklopu klastera Slavonija na štandu Hrvatske turističke zajednice, a sudjelovanje je financirano sredstvima projekta.

Foto: Ivan Majić

Potaknuti dolazak turista

– Sajam smo doživjeli kao sjajnu priliku za predstavljanje turističkih potencijala našeg grada i cijele županije. Naša županija itekako ima što ponuditi turistima, još uvijek smo neistraženo područje i nadamo se da ćemo ovim korakom potaknuti dolazak turista – kazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Ona je s direktoricom pleterničkog Poduzetničkog centra Marijom Šarić, djelatnicama Centra Jasnom Hoffmann i Teom Peričić te partnerima iz Tomislavgrada prisustvovala svečanom otvorenju sajma.

Gradonačelnica Antonija Jozić s volonterima iz udruge Udruga za sport i rekreaciju 'Grbavica' Neumorni volonteri sami obnavljaju dom

Naglasak u predstavljanju stavljen je na projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” Grada Pleternice i općine Tomislavgrad, čiji će rezultati obogatiti cjelokupnu kulturno-turističku ponudu Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije. Projekt vrijedan 17,3 milijuna kuna s 85 posto sredstava sufinanciran je u sklopu Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna gora te je upravo ovom aktivnošću zaokružena priča o destinaciji bećarca kao motivu dolaska u Pleternicu te time i cijelu Slavoniju.

U sklopu projekta u Pleternici se gradi prvi hrvatski Trg bećarca i prateći Interpretacijski centar. Cilj je oživjeti nematerijalnu baštinu bećarca i gange, koji će postati kulturno-turističke atrakcije dvaju gradova.

Foto: Ivan Majić

– Cilj pleterničke slagalice je da bećarac postane svojevrsna ulaznica u Slavoniju, da Interpretacijski centar postane okidač dolaska i početak obilazaka destinacija diljem Slavonije – istaknula je gradonačelnica Jozić.

Sajam je i ove godine ponudio atraktivne priče koje turiste hrane doživljajima i iskustvima, a lokalnom stanovništvu otvaraju mogućnost prodaje proizvoda na kućnom pragu. Projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” predstavljen je sa svim sudionicima, subjektima koji posluju na području Pleternice i Tomislavgrada, koji svoje proizvode i usluge obogaćuju stavljanjem u funkciju turizma.

Pleternica Pleternički turistički potencijali na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu Od jutarnjih rituala do obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda u turističkom filmu o Pleternici

Sve što se može doživjeti, vidjeti, okusiti i pogledati u pleterničkom kraju snimljeno je i u promidžbenom dokumentarnom filmu koji je također prikazan na sajmu. U gradskoj Turističkoj zajednici time su željeli predstaviti pleterničku svakodnevnicu, sve ono što turist može doživjeti u ovom dijelu Slavonije, počevši od jutarnjih rituala ispijanja kave i kupnje svježe pečenog kruha, preko obilaska imanja i kušanja lokalnih proizvoda pa sve do obilaska lokaliteta, bilo na motoru, biciklu ili u tradicijskim kolima. Priču o Pleternici i Tomislavgradu ispričao je Englez Julian McDonnell koji igra glavnu ulogu, a korištene su snimke obaju gradova s događanja tijekom godine, koje je režijski odlično uklopio Alen Kocić.

Foto: Ivan Majić

Velik interes posjetitelja

– Film je također nastao u sklopu projekta prekogranične suradnje. Prikazali smo ga na našem štandu u Berlinu, a svečanu promociju doživio je u Pleternici i Tomislavgradu. Plan je s filmom ići i na svjetske festivale te tako promovirati naš grad i županiju – istaknula je gradonačelnica.

Bilo je raznih upita za područje Slavonije. Posjetitelji su pokazali velik interes za biciklističke rute, odmor u prirodi, za slavonsku gastro i eno ponudu, prirodne znamenitosti... 

Vrtić u Pleternici Nove male tratinčice Počela gradnja novog objekta dječjeg vrtića