Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U OKVIRU DANA OPĆINE

Dugopoljski mališani utrkivali se karetima izrađenima od otpadnog materijala

1/17
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Karete su učenici sami napravili, a većina materijala koje su koristili završila bi na otpadu, a nagradu za „najEKOlogičniji“ karet odnijeli su učenici 5.b razreda OŠ Dugopolje

U sklopu projekta “RazmišljamEKOlogično” u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača (16. rujna) i Europskog dana bez automobila (22. rujna), 21. rujna, na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju, organizirana je utrka karetima, nakon koje je održano stručno izlaganje predstavnika tvrtke Alfa atest d.o.o. na temu: „Otpad i njegov utjecaj na atmosferu“. Sve ovo dio je višednevnog obilježavanja Dana Općine Dugopolje, koje se slavi na Dan sv. Mihovila, 29. rujna.

Izvrsna suradnja Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije Poboljšati infrastrukturu i zdravstveni standard građana

Za projekt 1,17 milijuna kuna

– Organizirali smo kolaž događaja od kojih je dio sufinanciran sredstvima europskih fondova. Među njima je i program RazmišljajEKOlogično, ukupne vrijednosti 1,171.898 kuna, kojim nastojimo razviti svijest o potrebi održivog gospodarenja otpadom. Tako da smo uz zabavne događaje, Bear festom, velikim koncertom Jole, kao i svečanom svetom misom i sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj smo dodijelili općinske godišnje nagrade, Dan općine, proslavili i zabavno-edukativnim sadržajima – kaže načelnik Dugopolja Perica Bosančić.

Utrka karetima, izrađenima od ekoloških materijala koji bi vjerojatno završili na otpadu, okupila je velik broj sudionika, najvećim dijelom djece, učenika i polaznicima vrtića koji su se utrkivali u vozilima koje su sami napravili.

Najbrži, ali i najljepši kareti dobili su nagrade, a održana je i prigodna zakuska za sudionike utrke. Nagradu za „najEKOlogičniji“ karet su odnijeli učenici 5.b razreda Osnovne škole Dugopolje izradom kareta u obliku rakete od starih dasaka te iskorištenih plastičnih boca, koje su imale funkciju ispušnih cijevi.

1/17 Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Nakon utrke predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o. iznijeli su stručno predavanje na temu „Utjecaj otpada na atmosferu“ te potakli publiku na razmišljanje na „EKOlogičan“ način. Pobliže je objašnjena hijerarhija gospodarenja otpadom te je istaknuto da je upravo odvajanje otpada po vrsti preduvjet reciklaži, a korištenjem vrijednih sirovina otpada smanjujemo emisije stakleničkih plinova. Nadalje, rečeno je da je odlaganje otpada na odlagališta najmanje poželjan oblik gospodarenja otpadom budući da, primjerice, biootpad, ako se odloži s drugim materijalima na odlagalište, može dovesti do stvaranja metana koji je staklenički plin.

Željelo se potaknuti jačanje svijesti javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila te je rečeno da je promet zbog uporabe fosilnih goriva odgovoran za 25% globalnih emisija CO2 što pridonosi globalnom zatopljenju. Ujedno je istaknuto da ozonske rupe nastaju zbog korištenja stakleničkih plinova u industriji te je naglašena važnost ozonskog omotača za Zemlju usporedbom da je Zemlja bez ozonskog omotača kao kuća bez krova.

Uspješan prvi Beer fest

Na večer je na istoj lokaciji održan Beer Fest Dugopolje na kojem su se koristile čaše i pribor za jelo izrađeni od kompostabilne plastike.

Dan općine Preko Za brojne projekte povukli 11 milijuna kuna iz nacionalnih i fondova EU

– Prvi Beer fest, koji smo organizirali u suradnji i uz inicijativu udruge Dugopolje aktivno radi (DAR), iznimno je uspio pa ćemo ga organizirati i dogodine – kaže načelnik Bosančić. Uz brojna sportska i kulturna događanja, pučkom veselicom kao i velikim koncertom Jole, Dugopolje je proslavilo Dan općine.