Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Hrvatsko planinarsko društvo “Ljubljan” Dugopolje uređuje skloništa, izletišta, staze, odmorišta...

Dugopoljski planinari uložili više od 15.000 sati volonterskog rada

1/7
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Na predjelu Donji Dolčići napravili su izletište, renovirali su stari bunar koji drži oko 70 kubika vode i stavili ga u funkciju pa sada uz njega prave izletište

Planinarima ništa nije teško. Uvjerili smo se u to kada je na dogovoreni sastanak u osam sati ujutro došlo 15-ak članova Hrvatskoga planinarskog društva Ljubljan Dugopolje.

LAG Zagora, koji djeluje na području općina Dugopolje, Dicmo, Klis, Lećevica i Muć uspješno povlači novac Za male poljoprivrednike više od dva milijuna kuna, za općine tri milijuna

Mlado društvo

A oni se zaista imaju čime pohvaliti iako su mlado društvo, osnovano 2012. godine, imaju stotinjak aktivnih članova koji su do sada u izgradnju planinarskih kuća, skloništa, izletišta, odmorišta, staza i svega ostaloga uložili više od 15.000 sati volonterskog rada.

– Odradili smo niz projekata. Napravili smo kapelicu hrvatskih mučenika koja je posvećena don Šimunu Karamanu, helidrom na Mosoru na 800 metara nadmorske visine, uskoro će biti blagoslov skloništa ispod vrha Ljubljana. Prije svega, zahvalio bih našim vrijednim planinarima. Radimo u suradnji s Udrugom dragovoljaca, HGSS-om, i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom koji nam helikopterima dovoze materijal, a moram zahvaliti i Općini, bez koje nijedan projekt ne bismo mogli provesti – kaže Marko Plazibat, predsjednik HPD Ljubljan.

S njim su i Mladen Balić, potpredsjednik, Vlade Vukasović, Denis Balić, Ivica Perišić, Mirko Dodoja, Ivica Delaš, Anka Drnasin, Vinka Bosančić, Ivica Radan, Zvone Perišić te Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje i također član HPD-a Ljubljan. Ima ih svih dobi, od djece do 73-godišnjaka.

Počela gradnja novog vrtića u Dugopolju većim dijelom financiranog iz fondova EU Suvremeni vrtić za 240 mališana imat će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata

Nedavno su obnovili izletište na predjelu Šatorak, dobili su urušenu privatnu kuću koju su obnovili. Na predjelu Donji Dolčići napravili su izletište, renovirali su stari bunar koji drži oko 70 kubika vode i stavili ga u funkciju pa sada uz njega prave izletište. Počinju graditi izletište kod Kraljeve peći, zaštićenom spomeniku. Ovo planinarsko društvo uvelike je pomoglo i gradnji kuće na Divjakuši gdje je podignut spomen dom 7. gardijskoj brigadi zajedno s društvom Dinaridi. Dali su veliki obol i izgradnji kuće na Ošjaku, a odradili su velik dio posla na Spomeniku domovini na Dinari.

Putuju po cijeloj Europi

– Sve to je trebalo odraditi, a sada ćemo više pozornosti posvetiti izletima i radu s ljudima, prije svega mladima. Ove godine već smo učlanili 30 novih članova. Ljudi vide kako radimo, družimo se – kaže Plazibat. Putuju, organiziraju izlete, društvo putuje po cijeloj Europi. Mladen Balić je alpinist, sudjelovao je u ekspediciji Vlaji na Himalaji, a njegov brat don Dražen Balić poznati je svećenik-planinar, također član HPD-a Ljubljan.

Adventsko druženje ove godine u tri vikenda Podijelit će se 500 porcija bakalara, a nagradit će se i najukusnije riblje jelo

Anka Drnasin nam kaže da je planinarka od 16. godine, bila je članica Mosora i jedna je od osnivačica Ljubljana. Sudjelovala je u brojnim volonterskim akcijama. Vinka Bosančić je planinarka već 40-ak godina. Umirovljena je učiteljica i sjeća se svoga nekadašnjeg učenika Bosančića, sada načelnika još kada ga je otac vodio na Mosor. On danas vodi svoje kćeri. Dugopoljci inače vole Mosor, mnogi planinare, a zahvaljujući obnovljenim stazama, infopločama i skloništima, sve više dolaze i turisti.