Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Otvara se Energetski centar Bračak

Dvorac iz 19. stoljeća pretvoren u najpametniju zgradu u državi

Novoobnovljeni dvorac Bračak
1/10
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Dvorac u blizini Zaboka propadao je do 2011. godine, kad je počela njegova obnova i pretvaranje u moderan energetski centar, a u projekt Krapinsko-zagorske županije i REGEA-e ukupno je uloženo 24 milijuna kuna

Mikrokogeneracijski plinski uređaj, najmanji u Hrvatskoj, proizvodi električnu energiju i grije vodu za cijelu zgradu površine 1590 četvornih metara. U strojarnici, srcu cijelog objekta, smještena je i kotlovnica na pelete. Građevina je toplinski izolirana, uz ostalo i aktivnom parnom branom. Za hlađenje i ventilaciju koristi se uređaj s visokoučinkovitim izmjenjivačem topline, a sve se nadzire preko centralnog upravljačkog sustava s očitanjem na daljinu. Temperatura u svakoj prostoriji s pomoću pametnog telefona može se regulirati iz bilo kojeg dijela svijeta. Dobro došli u dvorac Bračak, najpametniju i energetski najučinkovitiju zgradu u Hrvatskoj!

Dvorac u blizini Zaboka, koji je 1889. sagradila obitelj Kulmer, od 1947. do 2007. služio je kao bolnica. Potom je, zarastao u korov, propadao sve do 2011. godine, kad je počela obnova i pretvaranje u energetski neovisan objekt Energetski centar Bračak, čije je službeno otvorenje najavljeno za petak, u kojem je, uz ostalo, opremljeno i sedam ureda za potrebe poduzetničkog inkubatora za mlade poduzetnike. Krapinsko-zagorska županija na spašavanju te spomeničke baštine surađivala je s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Radovi su počeli u kolovozu 2015. i završili u siječnju ove godine.

Energetski neovisan objekt

– Tehnologija iz 21. stoljeća omogućila je da se spasi dvorac iz 19. stoljeća! Energetski centar zamišljen je kao vodeće mjesto okupljanja domaćih energetskih stručnjaka, investitora, predstavnika županija, gradova i općina, ministarstava i fizičkih osoba. Pružat će stručnu potporu u oživotvorenju energetskih i razvojnih strategija ne samo za domaće nego i za potrebe jugoistočne Europe – kaže župan Željko Kolar. Krapinsko-zagorska županija prva je u Hrvatskoj izradila energetsku strategiju i krenula s projektima energetske učinkovitosti za obiteljske kuće, a taj je model, dodaje Kolar, potom preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za čitavu državu.

Još 2009. preko EIB-a obnovila je škole i za to dobila svjetski priznatu nagradu Energy Globe, a prva je i ostvarila pravo na sufinanciranje 20 milijuna eura vrijednog projekta Newlight iz EU programa ELENA, za javnu rasvjetu u 57 gradova i općina na području te i susjedne Zagrebačke županije. S partnerima iz Slovenije surađivala je na šest milijuna kuna vrijednom projektu u sklopu kojeg je obnovljena županijska palača u Krapini. Prijedlog za pokretanje projekta obnove dvorca Bračak Županija je Vladi podnijela uz potporu Grada Zagreba, deset županija i svih energetskih agencija. Na temelju odluke Vlade, sredstva je osigurao Fond za zaštitu okoliša. Investicija je vrijedna 24 milijuna kuna.

Danas je to “high-tech” zgrada s uređenim perivojem i punionicom električnih vozila. Dr. sc. Julije Domac, direktor REGEA-e i predsjednik Fedarene, Europskog udruženja regija i energetskih agencija, kaže da im dolaze stručnjaci iz drugih država u potrazi za znanjem i informacijama. Župan Kolar predložio je da se utemelji i posebna nagrada za mlade stručnjake koji će, uz ostale centre diljem Europe, dolaziti učiti i u Bračak.