Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Obnova

Dvorac Opeka postaje Centar kompetentnosti u poljoprivredi

1/8
Foto: Varaždinska županija
Osim rekonstrukcije dvorca Opeka, energetski će se obnoviti zgrada Srednje škole „Arboretum Opeka“ u naselju Marčan te zgrada Područne škole Gornje Ladanje

Tri projekta energetske obnove obrazovnih objekata u Općini Vinica u Varaždinskoj županiji, vrijedni više od 49 milijuna kuna, od čega je oko 35 milijuna financirano iz fondova EU, predstavljeni su u Srednjoj školi „Arboretum Opeka” u viničkom naselju Marčan.

INVESTICIJA OD 25,4 MILIJUNA EURA Najveća ulaganja u zdravstvo u 40 godina: Počinje obnova šest zgrada Opće bolnice Varaždin

Riječ je o rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe regionalnog Centra kompetentnosti u poljoprivredi, koji će djelovati pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ čije se zgrade također energetski obnavljaju. Treći projekt je energetska obnova Područne škole Gornje Ladanje.

Projekti energetske obnove financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a energetskom obnovom smanjit će se potrošnja energije na godišnjoj razini od najmanje 50 posto.

Rekonstrukcija dvorca Opeka vrijedna je oko 43,1 milijun kuna, od kojih je 30 milijuna kuna odobreno iz europskog fonda, a projekt će se provoditi do kraja 2023. godine. U dvorcu će biti uređeni smještajni kapaciteti za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, za predavače i pedagoško osoblje, ukupno 50 kreveta. Također u dvorcu će se nalaziti genetska baza sjemena, laboratorij za analizu tla, vina, octa, meda i biljnih ulja, centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju, vinski praktikum, kušaonica vina. Bit će uređeni i prostori za novi predmet, projektiranje i dizajniranje okućnica, vrtova i parkova.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je dvorac Opeka u Arboretumu u Vinici danas ruševina, ali će, ističe, prekrasan ambijent, jedinstven i u europskim razmjerima, dobiti priliku s novim sadržajem, povezanim s Centrom kompetentnosti.

Varaždinska županija Magična modna priča poduzetništva i sporta ispunila atrij Županijske palače

- To je ogromno ulaganje, izvanredna investicija koja će donijeti novi život, sadržaje i u svemu novu dimenziju, pa i u turističkom smislu - kazao je Čačić.

Osim rekonstrukcije dvorca Opeka, energetski će se obnoviti zgrada Srednje škole „Arboretum Opeka“ u naselju Marčan, a taj je projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna. Bespovratna europska sredstva iznose 3,1 milijun, dok će Varaždinska županija osigurati 2,4 milijuna kuna, od čega je 1,4 milijuna bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU.

Riječ je o školi staroj 61 godinu koja je u prije školovala učenike za vrtlare, a tijekom postojanja razvijala se i u drugim sektorima kao što su ugostiteljstvo i turizam, istaknula je ravnateljica Rajka Tršinski.

Energetska obnova zgrade jako puno znači za poboljšanje uvjeta života i rada; ali mislim da je ipak temelj Centar kompetentnosti, jer smo jedan od tri u ovom sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj, i s obzirom na povijest Vinice, na arboretum koji je najvrjedniji, najstariji u Hrvatskoj, s najviše biljnih vrsta, da se vrati ono što je nekad bilo toliko poznato, dodala je Tršinski.

Željeznica Master plan integriranog prijevoza S jednom kartom vlakom i autobusom kroz tri županije

Treći predstavljeni projekt je Energetska obnova zgrade Područne škole Gornje Ladanje, u vrijednosti oko 790 tisuća kuna. Od toga je oko 450 tisuća iz fondova EU, a Varaždinska županija osigurava 333 tisuće od koji su 202 tisuće kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU.