Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
nagrade hrvatskog instituta za povijest

Eldina, Tomislav i Ivan najbolji mladi povjesničari Slavonije, Baranje i Srijema

Dodjela nagrada mladim povjesničarima
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prema riječima predstojnika podružnice Instituta za povijest Slavonije, Baranje i Srijema Stanka Andrića, mladi povjesničari i ove su se godine predstavili s kvalitetnim radovima

Baranjka Eldina Lovaš osvojila je za svoj rad o oporukama i prijepisima oporuka na starohrvatskom jeziku osječkog stanovništva u prvoj polovici 19. stoljeća prvu nagradu na natječaju za najbolje radove mladih povjesničara Slavonije, Srijema i Baranje za 2019. godinu.

Otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu jedinstvena regija U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Drugo mjesto osvojio je Tomislav Smolčić iz Novog Topolja s radom o ratnoj povijesti mosta između Slavonskog Broda i Bosanskog Broda od ožujka do listopada 1992., a treće Ivan Zvonimir Ivančić iz Pakraca za priču o Pakracu u ratnom dnevniku petog korpusa JNA. Mlada znanstvenica Eldina Lovaš (28) za povijest se zanima još od osnovne škole. Bavi se istraživačkim radom, a lani je napisala i prvu knjigu. Nagradu Hrvatskog instituta za povijest osvojila je drugu godinu zaredom.

– Uvidjela sam da oporuke do sada nitko nije istraživao pa sam smatrala da bi to bilo zanimljivo istražiti i prezentirati javnosti. Uzmemo li u obzir povijest slobodnog kraljevskog grada Osijeka, što je ujedno i tema moje doktorske disertacije, mogu reći da, osim političke povijesti, imamo jako puno rupa kad je riječ o izučavanju povijesti hrvatskog jezika, ali isto tako i povijesti mentaliteta, svakodnevice, demografske i društvene povijesti – rekla je Eldina.

Uspješno predstavljanje u Beču Slavonija doista ima što ponuditi turistima

Prema riječima predstojnika podružnice Instituta za povijest Slavonije, Baranje i Srijema Stanka Andrića, mladi povjesničari i ove su se godine predstavili s kvalitetnim radovima, a zanimljivo je da među temama koje su obradili u proteklih sedam godina izrazito prevladavaju one iz novije povijesti.