Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Ministrica Vučković posjetila VPŽ

'Energetske potpore sektoru duhana iznimno su važne'

duhan
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Više od 80 posto hrvatskog duhana uzgaja se u VPŽ-u

O prilikama u lokalnoj poljoprivredi, s naglaskom na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, razgovaralo se prilikom posjeta ministrice Marije Vučković i suradnika Virovitičko-podravskoj županiji.

– Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijardu kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 5 ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove – kazala je ministrica Vučković.

Razgovaralo se i o sektoru duhana. Više od 80 posto hrvatskog duhana uzgaja se u VPŽ-u.

– Važan dio sastanka odnosio se na potporu u sektoru poljoprivrede, a vezano uz rast cijene energenata. Virovitičko-podravska županija poznata je po proizvodnji i duhana i ljekovitog bilja, a energetska potpora tom sektoru iznimno nam je važna kako bi naši proizvođači bili konkurentni na tržištu – naglasio je župan Andrović. 

Virovitičko-podravska županija Brza cesta do Zagreba ubrzat će razvoj gospodarstva Ministrica Vučković u DNŽ Ministrica u posjetu Županiji, s Caritasom potpisala ugovor od 200.000 kn Vučković i Dobroslavić o Centru za agrume u Neretvi Kreće treća faza uređenja dvorca u Suhopolju Dvorac će dobiti bazen i wellness, ali i vinoteku