Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Vela Luka Outdoors 2018.

Europski pustolovi okupili se na Međunarodnom festivalu pustolovnih aktivnosti na Korčuli

Vela Luka Outdoors 2018.
1/22
Foto: Facebook
Pripadnici HGSS-a žele pomoći u ponudi i promociji avanturističkog turizma koja se na žalost u Hrvatskoj improvizira i događa stihijski pa izostaje aspekt sigurnosti – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a

Vela Luka i Korčula bili su centar okupljanja europskih pustolova. Na Međunarodnom festivalu pustolovnih aktivnosti Vela Luka Outdoors 2018. okupilo ih se oko 700, a među njima su bile i legende hrvatskog alpinizma i pustolovstva Stipe Božić, himalajac Branko Šeparović, Ivo Kaliterna koji je ispenjao jedan od najtežih uspona u Hrvatskoj te Boris Kulić, pionir hrvatskog alpinizma koji je pedesetih godina činio čuda. Sve događaje je vodio i komentirao pustolov Daniel Lacko.

Nikola Dobroslavić eu sredstva Osigurano pola milijuna kuna za obnovu školskih objekata

S ciljem poticanja razvoja aktivnog turizma na otocima i u brdsko planinskim prostorima, cjelogodišnjeg turizma i zapošljavanja, ovaj su događaj organizirali HGSS, Općina Vela Luka, Turistička zajednica i nekoliko biciklističkih, trkačkih i planinarskih klubova i društava. Oko 300 natjecatelja se u brdskom biciklizmu, trčanju, organizirana je škola penjanja, smotra pustolovnih filmova... Pobjednica utrke "Vela Strka", čija staza prolazi atraktivnim krajolicima s brojnim prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima je Njemica Urlike Braeuer.

Sudionici su bili impresionirali Korčulom. Jedan od njih je Jirži Šimunek, Čeh koji svake godine dolazi u Velu Luku, samo radi biciklističke utrke. Jedna nizozemska natjecateljica na cilju se rasplakala od sreće izjavivši da je ovo nešto najljepše što je vidjela na ovakvim utrkama, a trčala je svugdje po svijetu.
Staza prolazi kraj Vele spile, prapovijesne špilje u kojoj su sudionicima utrke domaćini u autentičnim kostimima s oruđima i oružjima uz vatru prikazala pradavne stanovnike i njihov život u špilji. Dojmljivo je bilo kada je iz utrobe tog povijesnog lokaliteta nakon znaka iz prapovijesnog roka istrčalo gotovo 200 trkača.

odlagalište otpada završena u roku godine dana Počinje sanacija odlagališta Sitnica u Blatu na Korčuli, vrijedna 22 milijuna kuna

Posebno priznanje dobio je Nikola Knežević koji je najprije odvozio biciklistički maraton, da bi odmah zatim startao i u utrci koju je također završio među dvadesetak najboljih od 200 natjecatelja.
Velika je bila posjećenost i dvodnevne smotre pustolovnih filmova. Organiziran izlet na otočić Proizd gdje je organizirana utrka u kajacima i druženje.

- Pripadnici HGSS-a žele pomoći u ponudi i promociji avanturističkog turizma koja se na žalost u Hrvatskoj improvizira i događa stihijski pa izostaje aspekt sigurnosti. Želimo pomoći da se stvori kvalitetan put jer nas ne zanima uloga bespomoćnog partnera koji sanira posljedice nepripremljenog turističkog sadržaja – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. Naglašava kako ovakve manifestacije lokalnim sredinama daju svijest kako imaju što ponuditi, stvaraju infrastrukturu i brendiraju destinaciju.

Vela Luka ugovori o koncesiji i radovima Za realizaciju marine u Vela Luci 47 milijuna kuna