Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vježba spašavanja

Evakuacije, potražni psi na međunarodnoj vježbi

Foto: Zadarska županija
Cilj terensko-pokazne vježbe je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadrana

Na prostoru Gaženice održana je pokazno-terenska vježba spašavanja za slučaj potresa “Razorni potres Gaženica 2019” , organizirana u povodu Županijskih dana 2019. Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite “READINESS” iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.–2020. Cilj projekta je povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa.

Vježba evakuacije u vrtiću U svega dvije minute ekavuirano 200 mališana

Nositelj organizacije pokazno-terenske vježbe bila je županija, a u provedbi vježbe sudjelovali su: Operativne snage vatrogastva (JVP Zadar i DVD Sv.Filip i Jakov), OS Hrvatskog crvenog križa, Stožer civilne zaštite ZŽ-a i Grada Zadra, HGSS Zadar, MUP PU Zadarska, MUP Ravnateljstvo civilne zaštite i Zavod za hitnu medicinu ZŽ-a.

Vježba se sastojala od: evakuacije, spašavanja, gašenja požara, pronalaska unesrećenih uz pomoć potražnog psa, spašavanja iz ruševina, spuštanja s visina, pružanja hitne medicinske pomoći i zbrinjavanja i psihološke pomoći unesrećenih.

velik odaziv Startala 26. proljetna biciklijada Zadar - Vir

– Poželjno smo turističko odredište, između ostalog, i zahvaljujući sigurnosti. Sigurnost je naš brend. No, moramo biti spremni za iznenadne događaje. Nažalost, imamo i svježih primjera katastrofe, poput onog iz Pariza. Doživjeli smo to, nažalost, i mi, pogotovo 2017. kada nas je zadesila velika poplava, ali i niz požara. Tada smo pokazali spremnost, ali i ono što često znam istaknuti – da dobro upravljamo u kriznim situacijama – rekao je župan.