Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najviše ulaže u zaštitu okoliša, perjanica je u povlačenju novca iz EU, ali i u investicijama

Evo po čemu je sve Virovitičko-podravska županija u hrvatskome vrhu

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Županija je lani povukla iz EU 889 kuna po glavi stanovnika, po čemu je druga u Hrvatskoj

Te 2015. godine, na natječaju za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravska županija bila je apsolutni hrvatski rekorder po odobrenim sredstvima. Dodjeljivalo se 85,000.000 kuna, a ova je županija, uz razvojnu agenciju VIDRA-u, povukla 18,100.000 kuna ili 21 posto. Tada je prošlo ukupno 17 projekata energetske obnove u cijeloj županiji.

Kurija Janković Potpisan ugovor Vanjski bazen u kuriji Janković

Treći po porastu zaposlenih

Na tom je tragu Virovitičko-podravska županija i nastavila, a prema podacima iz Otvorenog proračuna, vodeća je u Hrvatskoj po ulaganju u zaštitu okoliša po glavi stanovnika. I dok je hrvatski prosjek 38 kuna, ova županija izdvajala je 88 kuna po stanovniku. Bilo je to 2 posto od ukupne sume novca u proračunu. Usto, u 2019. po planiranim sredstvima Virovitičko-podravska županija je druga u Hrvatskoj. – Slijede nam energetske obnove triju osnovnih škola, odnosno zgrade B škole Petra Preradovića Pitomača, zatim OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, sportske dvorane i OŠ Suhopolje, kao i sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici. Tu su i energetske obnove zdravstvenih ustanova Doma zdravlja u Virovitici i Slatini te Opće bolnice Virovitica. Nastavak je to procesa nastalog posljednjih godina, gdje Virovitičko-podravska županija intenzivno provodi projekte koji se odnose na poboljšanje energetske učinkovitosti vezano za zgrade javnog sektora. Takve su zgrade, inače, i najveći potrošači energenata za grijanje pa se tako smanjuje potrošnja energije, što u konačnici utječe i na emisije štetnih tvari u zrak i na očuvanje ozonskog sloja. Svaku kunu koju uštedimo kroz manje račune za energente, ulažemo u poboljšanje i moderniziranje obrazovnog procesa i naših profesora i učenika, kao i bolju zdravstvenu uslugu pacijentima, ali i bolje uvjete rada liječnika – naglasio je župan Igor Andrović.

Suradnja s pokrajinom Tirol Stigla još dva vatrogasna vozila u DVD-e

Podaci iz Otvorenog proračuna kazuju, nadalje, kako je ova županija treća u Hrvatskoj po investicijama. I dok je hrvatski prosjek 775 kuna, ona je u 2018. po stanovniku ulagala 1367 kuna.

– Najveći dio odnosi se na naše velike projekte EU. Nije slučajna ni činjenica da smo treći po porastu broja zaposlenih u Hrvatskoj. Povećan je broj izdanih građevinskih dozvola, posebno kod privatnih osoba koje grade kuće. U 2018. smo bili u punom zamahu za velike projekte. Tu je Dvorac Janković u Suhopolju, nova oprema i nova zgrada dnevne bolnice u Virovitici, dva sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Svaka ta investicija otvara nova radna mjesta i generira pozitivne pomake u županiji – podcrtao je.

Za buduće naraštaje

I po još jednom segmentu Virovitičko-podravska županija je u hrvatskom vrhu – uz Razvojnu agenciju VIDRA, perjanica je u povlačenja sredstava EU još od vremena kada je župan bio Tomislav Tolušić, a istim je putem nastavio i župan Andrović.

Podaci Otvorenog proračuna pokazuju da je druga u Hrvatskoj po povlačenju novca EU za 2018., s 889 kuna po glavi stanovnika, no u onome što slijedi, vodeća je u RH – u 2019. plan je po glavi stanovnika uložiti 1769 kuna.

– Samo 20 najvažnijih projekata, od kojih su svi europski, a provodi ih naša Županija, teški su 367,000.000 kuna. Mi brinemo za svaki segment. Naša je briga i kulturna baština, i poljoprivreda, i gospodarstvo, i poduzetništvo, i turizam, i zdravstvo, i bolji uvjeti obrazovanja za našu djecu. Jer, sve ovo što danas radimo, ostaje za buduće naraštaje – zaključuje Andrović.

Županija rekorder u Hrvatskoj Četiri obnovljena dvorca u krugu od 20 kilometara Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II. faza prijavljen na natječaj za novac EU Virovitičko-podravska županija bit će lider u Hrvatskoj s oko 6000 navodnjavanih hektara