Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II. faza prijavljen na natječaj za novac EU

Virovitičko-podravska županija bit će lider u Hrvatskoj s oko 6000 navodnjavanih hektara

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Kapinci - Vaška II. faza vrijedan je 36,9 milijuna kuna, a njime će se navodnjavati 568 hektara

Virovitičko-podravska županija prijavila je sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II. faza na natječaj iz Programa ruralnog razvoja. Sustav je vrijedan 36,9 milijuna kuna, a njime će se navodnjavati 568 hektara površine.

Ulaganje u zdravstvo Županija kupila tri vozila Domu zdravlja

– Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Za bespovratna europska sredstva prijavili smo sada sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, a slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza. Ovi novi sustavi, dakle Novi Gradac - Detkovac, Đolta te Kapinci – Vaška II. faza, navodnjavat će gotovo 1600 hektara i doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suša, ali i većim prinosima, jer to je naša zadaća prema našim poljoprivrednicima. A kada ih sve sagradimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju, s oko 6000 navodnjavanih hektara – naglasio je župan Igor Andrović. Usporedbe radi, trenutačno se u Hrvatskoj navodnjava nešto više od 20.000 hektara.

Stalno ulaganje

Projektom druge faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg sustava navodnjavanja za 568 hektara. "Pokrit" će se njime dva dijela: sjeverni uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južni uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Riječ je o području općina Sopje i Suhopolje, odnosno naseljima Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, podsjetimo, u kolovozu je prošle godine označio početak radova na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1000 hektara površine. Ukupna im je vrijednost 55 milijuna kuna, što se u stopostotnom iznosu financira europskim novcem.

Vrijedno priznanje Županijski će se projekt "Budi STEMpatičan" predstaviti u kolovozu u Bologni

Prije dvije godine otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se prostire na 1260 hektara, a natapa se vodom iz Drave. Prema projekciji, sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza putem cjevovoda spojit će se na postojeći sustav te će se i tih 568 hektara natapati iz Drave.

Virovitičko-podravska županija, ističe župan, konstantno ulaže u poljoprivredu. Ona je tako u 2017. najviše u Hrvatskoj poticala svoje poljoprivrednike. Pokazuju to, naime, podaci Ministarstva financija o izvršavanjima lokalnih proračuna za tu godinu. Rekorder je u Hrvatskoj po poticanju poljoprivrednika gledano i po postotku proračuna, od 1,76 posto, i po izdvajanju za poljoprivrednike po glavi stanovnika, od 23,03 kune. Riječ je o ukupno 1,953.652 kune dodijeljenih sredstava. Za izravne poticaje poljoprivrednicima županije su u našoj zemlji u 2017. godini, inače, izdvojile više od 21 milijun kuna. I nije to jedina statistika kojom se mogu pohvaliti.

Top 20 projekata Virovitičko-podravske županije za 2019. Završavaju ili počinju projekti vrijedni 367,2 milijuna kuna, novac uglavnom stigao iz EU

Rekorderi u Hrvatskoj

– Prema posljednjim informacijama, naša je županija najuspješnija u isplaćenim sredstvima po glavi stanovnika na području Slavonije, Baranje i Srijema kada je riječ o potporama iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je programa po glavi stanovnika isplaćeno 3411,75 kuna – ponosan je Andrović.

Odavno su se, dodaje, orijentirali prema EU fondovima. Županijska razvojna agencija VIDRA trenutačno provodi 202 projekta vrijedna 96 milijuna 
eura.

Općina Lukač trenutačno ima 3682 stanovnika u 15 naselja, no u zadnjih pet godina rođeno je 150 djece Početala gradnja vrtića u Gornjem Bazju Od 31. kolovoza 40 djece imat će svoje mjesto za igru i učenje