Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Top 20 projekata Virovitičko-podravske županije za 2019.

Završavaju ili počinju projekti vrijedni 367,2 milijuna kuna, novac uglavnom stigao iz EU

Foto: Kristijan Toplak
Nama su briga i kulturna baština, i poljoprivreda, i gospodarstvo, i turizam, i zdravstvo, ističe župan

S lica virovitičko-podravskog župana Igora Androvića ne skida se osmijeh. U uredu mu je podsjetnik na najvažnijih 20 projekata Virovitičko-podravske županije – Top 20 VPŽ-a za 2019. godinu. Tih 20 najvažnijih projekata koji će ove godine biti završeni ili započeti teško je 367,184.000 kuna. Uglavnom se radi o europskim sredstvima jer ova je županija orijentirana na europske fondove – prepoznaje u njima sve mogućnosti ostvarenja projekata koji bi bez novca EU bili "sanak pusti".

Makarska novcem iz EU podiže kvalitetu života građana Projekti usmjereni na djecu s teškoćama u razvoju, zapošljavanju žena...

Nova radna mjesta

– Gledajući projekte, lako je zaključiti da je nama briga i kulturna baština, i poljoprivreda, i gospodarstvo, i poduzetništvo, i turizam, i zdravstvo, i bolji uvjeti obrazovanja za našu djecu. Ovo što danas radimo ostaje za buduće naraštaje – ističe župan.

Otvorit će se uskoro dvorac Janković u Suhopolju s obnovljenim parkom. Nove sadržaje dobit će kurija Janković u Kapela Dvoru, a kreće gradnja Centra za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Uz dvorac Janković u Cabuni, ovi projekti koji štite i čuvaju kulturnu baštinu, a donijet će nova radna mjesta i obogatiti turističku ponudu, teški su 127,000.000 kuna.

Sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Županije te grada Virovitice, već je izgrađena hala Viroexpa. Otvorit će se i tri poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Orahovici i Slatini. Krenut će i gradnja Tehnološko-inovacijskog centra. Ovi projekti, direktno vezani za razvoj gospodarstva i poduzetništva, vrijedni su 67 milijuna kuna.

Zabilježeno ih 43.597 Porast noćenja za čak 61 posto u županiji

Dogradnja bolnice

"Poljoprivredni projekti", Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, koji će se graditi sredstvima Ministarstva poljoprivrede u sklopu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem te dva sustava navodnjavanja (Novi Gradac – Detkovac i Đolta), vrijedni su 92 milijuna kuna. Dogradnja dnevne bolnice u Virovitici uz novu opremu i operacijske sale, novih je 50 milijuna kuna, uz 5,500.000 kuna za energetsku obnovu Doma zdravlja u Virovitica i Slatini, za bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb građana. Istodobno, za energetsku obnovu pet škola i dvorana izdvojit će se oko 20 milijuna kuna.

– Tek je to djelić onoga što radimo i planiramo. Projekti su to nastali uz uspješan i efikasan rad županijske uprave, kao i svih naših institucija i VIDRA-e – zaključuje Andrović.

Mjesto će u njemu pronaći do 50 polaznika, a jedan je to od ukupno 11 vrtića koji će se u Virovitičko-podravskoj županiji graditi novcem Ministarstva poljoprivrede Započeli radovi Ćeralije, naše najmlađe naselje, od jeseni će imati vrtić vrijedan 3,8 milijuna kuna Općina Lukač trenutačno ima 3682 stanovnika u 15 naselja, no u zadnjih pet godina rođeno je 150 djece Početala gradnja vrtića u Gornjem Bazju Od 31. kolovoza 40 djece imat će svoje mjesto za igru i učenje