Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Vrijedno priznanje

Županijski će se projekt "Budi STEMpatičan" predstaviti u kolovozu u Bologni

Foto: Virovitičko-podravska županija
Županija je pokrenula i Centar izvrsnosti iz matematike, fizike, kemije, informatike

Projekt Virovitičko-podravske županije "Budi STEMpatičan" jedini je hrvatski i jedan od 15 europskih projekata u području STEM-a koji će biti predstavljen na skupu Europske udruge za obrazovanje i istraživanje u znanosti (ESERA) u kolovozu u Bologni.

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj

Budi "STEMpatičan" dobio je tako priznanje za izvrsnost od te vodeće europske organizacije koja okuplja istraživače, stručnjake i obrazovne eksperte iz školskog područja prirodoslovlja, matematike, ICT-ja i tehnologije. Skup u Bologni bit će susret stotinu vodećih europskih stručnjaka koji raspravljaju o stanju obrazovanja, ulozi obrazovanja u razvoju digitalnog društva te pružaju preporuke za napredak u STEM školskom području.

Jedinstven model

Virovitičko-podravska prva je županija koja je provela "Budi STEMpatičan" – projekt za poticanje rada s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima. Cilj je bio poboljšati razvoj potencijala darovitih učenika i omogućiti ranu identifikaciju darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima.

Jedinstvena mogućnost Ove će godine 28 mladih odraditi praksu u Uredu Dubrovačke županije u Bruxellesu

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 926.091 kunu, nositelj mu je Virovitičko-podravska županija, a proveli su ga županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, razvojna agencija VIDRA i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Projekt je okupio 14 osnovnih i 7 srednjih škola VPŽ-a, desetke učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te gotovo 500 učenika.

– Nelson Mandela je rekao: "Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet", i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija. Cilj je ovoga projekta bio nov, moderan i racionalan pristup obrazovanju i da se obrazovni sustav približi onima kojima i služi, prije svega učenicima, roditeljima, ali i samoj zajednici u kojoj djeluje. Samo je to jedan od projekata kroz koje županija ulaže u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje ulaganje je i u razvoj gospodarstva – naglasio je župan Igor Andrović.

Na županijskoj razini organizator Lidrana prvi je put bila Srednja škola Dugo Selo Dugo Selo bilo je domaćin županijskog Lidrana Nenad Panian: Mladi, ulažite u svoje obrazovanje!

Županija svake godine, podsjetio je, nagrađuje najuspješnije učenike i njihove mentore na državnim natjecanjima, bira najučenike osnovnih i srednjih škola, dodjeljuje stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, ali i studentima preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija. Jednokratnim financijskim potporama pomaže studentima na poslijediplomskim studijima. Škole zajedno s Virovitičko-podravskom županijom provode energetske obnove zgrada, a ti su projekti vrijedni gotovo 7,3 milijuna kuna.

Centri izvrsnosti

Gimnazija Petra Preradovića kao nositelj provela je projekt "Zajedno kroz prirodoslovlje", vrijedan oko 2,3 milijuna kuna i financiran iz ESF-a. Razvijeno je tako osam novih kurikuluma iz geografije, fizike, kemije, biologije, matematike i informatike za fakultativnu nastavu, kao i priručnici za nastavnike i učenike. Ista je gimnazija, zajedno sa Županijom i uz njezinu financijsku pomoć, u veljači pokrenula Centar izvrsnosti iz matematike, fizike, kemije te informatike i robotike, u kojemu su sudjelovali i talentirani učenici, sudionici projekta "Budi STEMpatičan". Županija od jeseni namjerava pokrenuti takve centre u svim srednjim školama kojima je osnivač, a plan je proširiti ih i na osnovne škole.

mjere zapošljavanja Besplatno obrazovanje za nezaposlene