Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Započele prijave za izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije

Fabek: Imam više samopouzdanja, voljela bih ostati Kraljica i dulje

Vinske kraljice Lucija Fabek i Lucija Šember
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Buduća Vinska kraljica mora biti poznavateljica lokalnog vina i vinarstva, imati znanja o povijesti Zagrebačke županije te gajiti ljubav prema vinu

Izbor za Vinsku kraljicu nije izbor ljepote, već znanja, ističu organizatori izbora za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2019. godinu, za kojeg su prijave započele i traju do 6. rujna.

Vrsna poznavateljica vina

Vinska kraljica može postati djevojka između 20 i 28 godina, neudana, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost jednom kad je izabrana, promoviranje je županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Također, Vinska kraljica svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo, a cilj njenih aktivnosti kao kraljice je širenje kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja.

Suzana Klapšec Macenić Kreće izbor za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije Dobro kuha, uzgaja povrće, brine za svoje bližnje - ona je najuzornija seoska žena!

Kandidatkinje će vrednovati ocjenjivački sud, a testirat će se poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, kao i njihova opća kultura, javni nastup i druge vrline. Jako je bitno od kandidatkinje da se razumije u lokalno vino i vinarstvo, razne vinske sorte, a sve je ostalo u drugom planu. Aktualna Vinska kraljica Lucija Fabek ima 25 godina i cijeli život je u vinarstvu. Njena obitelj, naime, proizvodi Bermet već godinama tako da je duboko povezana s vinom i vinarstvom.

– Volim biti Vinska kraljica. Drago mi je da mogu promovirati, ne samo svoje vino, već i vino svoga kraja. Još jedna prednost je stjecanje iskustva u komunikaciji s ljudima, veće samopouzdanje i poslovni kontakti koji će mi pomoći kroz cijeli život – rekla je Lucija.

Nova vozila Hitne pomoći Dodijelila Županija Nova četiri vozila Hitne pomoći

– Mislim da je ovo bilo korisno i lijepo iskustvo, voljela bih da mogu ostati Vinska kraljica još duže – dodala je.

Edukacija kandidatkinja

Da je izbor za Vinsku kraljicu koristan u smislu promocije vlastitog vina, a i stjecanja kontakata, složila se predsjednica Udruge Vinskih kraljica Zagrebačke županije Kristina Vugrin.

– Djevojke koje bivaju izabrane kao Vinske kraljice uglavnom dolaze iz vinarskih obitelji pa im je ovaj izbor odličan način za promovirati obiteljski obrt – rekla je Vugrin, dodavši kako je ovo iskustvo korisno čak i ako kandidatkinja ne bude izabrana kao kraljica.

S kandidatkinjama se, naime, provode edukacije o lokalnim vinima i vinarima pa iz ovog natjecanja izlaze pune novog znanja.

Potpisivanje ugovora za Kučki most Radovi na jesen Iz Županije povučeno dodatnih milijun i sto tisuća kuna za Kučki most

– To je još jedan razlog zašto bi se djevojke trebale prijaviti na ovaj natječaj. Čak i ako ne postanu nova kraljica, naučit će nešto novo, steći kontakte za cijeli život i biti obogaćene na nekoliko načina. Ovo je iskustvo za cijeli život – zaključila je.

Zagrebačka županija, domovina kraljevine i portugisca s bogatom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje izvrsnih vina, prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom “Vinska kraljica“ još 2002. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane djevojke da se jave na natječaj najkasnije do četvrtka, 6. rujna 2018. Tekst natječaja, uputstva za prijavu i adresa 
na koju treba prijave slati nalaze se na županijskim web stranicama.

Župan Stjepan Kožić s izraelcima Još jača sezona Županija bilježi trećinu više turističkih dolazaka nego lani