Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
od 14. do 16. lipnja

Festival Puta Svile u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Put Svile nije samo geografsko politički pojam koji danas svojom modernizacijom povezuje Aziju i Europu, to je Put koji simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti

Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj uključivanja u obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma te smo stoga organizirali Festival Puta Svile. Iako je prošle godine održan u Zadru, na Summitu ministara turizma zemalja 16+1 u Dubrovniku ove godine, a na inicijativu Ministarstva turizma, Republika Hrvatska dobila je priliku ponovo biti zemlja domaćin Festivala Puta Svile.

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo Treće izdanje U Korčuli održan festival Marco Polo put svile – put dijaloga, posjetitelji uživali u koncertima

Osječko-baranjska županija suorganizator je festivala zajedno s Udrugom Festival Puta Svile. Ova manifestacija u punoj raskoši prikazuje multilateralnu suradnju sa svim zemljama na Putu Svile. Jer Put Svile nije samo geografsko politički pojam koji danas svojom modernizacijom povezuje Aziju i Europu, to je Put koji simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti.

Festival Puta Svile održat će se u Osječko-baranjskoj županiji od 14. do 16. lipnja 2019. godine na tri destinacije: Osijek, Đakovo i Beli Manastir.

- Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je put svile već svuda oko vas!

Gospodarska i trgovinska suradnja Važna točka na novom putu svile

Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo... čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezultat te povezanosti koju je između Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio put svile – kaže Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

- Ovaj festival je koncipiran tako da predstavi sve kulture koje se nalaze na Putu svile, kroz programe izvođača iz osam zemalja Azije i Bliskog Istoka, ali i da isto tako predstavi i lokalnu kulturu i baštinu te Slavoniju i Baranju kao dio velike svjetske priče - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić dodajući kako ovim festivalom želimo pružiti priliku za međusobno upoznavanje, uživanje u svim sličnostima i razlikama, doživljaju mirisa, okusa i zvuka zemalja Azije i Bliskog Istoka.

Trodnevni festival bogat je autentičnih sadržaja i stoga je ovo izvrsna prilika za osjetiti egzotiku - u susjedstvu!