Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarski župan u Bruxellesu

Flego: Ekološkim programima želimo i dalje štititi naš okoliš

Valter Flego
Foto: Istarska županija
Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, gradonačelnici šest istarskih gradova, Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja, obvezali su se smanjiti emisije CO2 na njihovom području za najmanje 40% do 2030. godine

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je u Bruxellesu, na 13. sjednici Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE), kao jedini župan iz Hrvatske. Sjednici je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bila je i rasprava vezana uz postojeće i buduće zakone o energetskoj učinkovitosti, pri čemu je župan Flego podsjetio na Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

Naime, potpisnici Sporazuma, gradonačelnici šest istarskih gradova, Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja, obvezali su se smanjiti emisije CO2 na njihovom području za najmanje 40% do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije te usvojiti integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

"Potpisom Sporazuma istarski su se gradovi, prvi u Hrvatskoj, priključili ovoj iznimno značajnoj inicijativi čime su se obvezali donijeti konkretne i dugoročne mjere kojima će se osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje", naglasio je župan Flego, izvijestili su iz Istarske županije.

"Smatram kako nam predstoji još ambicioznije djelovanje u pogledu zaštite okoliša za što je nužno da Europska komisija alocira još više financijskih sredstava za programe i projekte koji se odnose na to područje. Ekološkim programima želimo i dalje štititi naš okoliš i prirodu u cilju očuvanja ljudskog zdravlja i stjecanja uvjeta za Bio regiju Istru", dodao je on.

Također, na sjednici je bilo govora i o cirkularnoj ekonomiji, kao važnom segmentu gospodarenja otpadom. Prema županovim riječima, članovi povjerenstva složni su kako Europska unija treba jače financijski poduprijeti sve regije koje idu na sustavno gospodarenje otpadom, posebice u pogledu sufinanciranja zbrinjavanja otpada, kako bi što manje tereta snosili građani.