Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 35 pregleda
transparentnost proračuna

Flego: Trenutno u pripremi ili provedbi projekti vrijedni milijardu kuna

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Istarska županija prošle godine je dobila najveću moguću ocjenu u istraživanju Instituta za javne financije o transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama

- Istarska županija je napravila značajne iskorake po pitanju transparentnosti proračuna - naglasio je istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, povodom predstavljanja 'Proračuna u malom: Za kontinuirano unapređenje kvalitete života i društvenog standarda'. Istarska županija prošle godine je dobila najveću moguću ocjenu u istraživanju Instituta za javne financije o transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama.  

- U spomenutom istraživanju, izdvojeni smo kao primjer dobre prakse glede objave proračunskog vodiča za građane 'Proračun u malom' na lako dostupnom i uočljivom mjestu. Stoga, i u 2017. nastavljamo s tom praksom i treću godinu zaredom objavljujemo Proračun u malom - vodič za građane - nastavio je župan Flego dodajući kako je ove godine uveden još jedan novitet, točnije aplikacija 'Otvoreni proračun' koja se nalazi na internet stranicama Županije.

Govoreći o Proračunu u malom, župan Flego je kazao da vodič na jednostavan, pregledan i svima dostupan način, građanima i svim zainteresiranima omogućuje upoznavanje sa stanjem financija Istarske županije, kao i ključnim projektima koji se financiraju iz proračuna.

- U protekle smo tri godine uravnotežili prihodovnu i rashodovnu stranu, smanjili troškove poslovanja te povećali izdvajanja za investicije. Unatoč gubitku značajnog dijela izravnih prihoda, zbog učestalih promjena poreznog okvira, manjak proračunskih sredstava uspjeli smo nadomjestiti iznalaženjem dodatnih izvora prihoda, efikasnijom naplatom prihoda, kao i povlačenjem sredstava iz EU fondova. Pri tom, vodili smo računa da proračun bude uravnotežen, realan i održiv - istaknuo je istarski župan dodajući kako je sve navedeno omogućilo snažan investicijski ciklus u njegovom mandatu i sve bez podizanja cijena usluga koje Županija pruža građanima.

- Tako u ovome trenutku imamo u pripremi i provedbi projekte vrijedne milijardu kuna, među kojima bih izdvojio: nastavak izgradnje i opremanje nove Opće bolnice u Puli; projekt rekonstrukcije i dogradnje staračkih domova u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli; rekonstrukciju i obnovu škola i školskih dvorana; nadogradnju kampusa Sveučilišta Jurja Dobrile; opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije OB Pula i projekt izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina - naveo je Flego zaključivši kako će „sve navedeno omogućiti kontinuirano unapređenje kvalitete života i društvenog standarda građana, a Istri da i dalje bude svjetionik razvoja u Hrvatskoj“.