Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 33 pregleda
BIO regija

Flego: Želimo da Istra bude lider u eko proizvodnji, to je ambiciozan zadatak

polje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Istarski župan rekao je i kako su svjesni da je eko proizvodnja znatno skuplja od one konvencionalne i stoga javni sektor treba pomoći privatnome u vidu sufinanciranja projekata

Istarski župan Valter Flego i predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić sa suradnicima posjetili su Institut za poljoprivredu i turizam Poreč te se upoznali s njegovim radom. Ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban, tom im je prilikom, predstavio aktivnosti i znanstveno-istraživački rad Zavoda za poljoprivredu i prehranu, Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede te Zavoda za turizam koji djeluju u sklopu Instituta.

Institut ima i pokusno poljoprivredno imanje, vrijedan resurs koji služi kao pokusni poligon za znanstveno-istraživački rad na području vinogradarstva, vinarstva, maslinarstva i povrćarstva. Trenutno provodi 20 projekata, od kojih je sedam međunarodnih. Značajnu ulogu ima i Vinarski laboratorij, među najboljima u Europi, koji uz onaj Prehrambeno-biotehnološki, Pedološki i Genetički, postoji u sklopu Instituta.

Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što se Istra može pohvaliti jednom snažnom institucijom poput Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Župan Flego predstavio je i projekt Istra BIO regija, a radi se o europskom trendu.

"Daljnji regionalni razvoj želimo bazirati na snažnoj i dominantnoj grani ekološke poljoprivrede jer smo premali da bi konkurirali kvantitetom i zato smo se opredijelili za kvalitetu i izvrsnost. Primjenjivat će se integrirani pristup razvoju ekoregije gdje će se povezivati ekološka poljoprivredna proizvodnja s granama poput turizma, ugostiteljstva, školstva i hotelijerstva", istaknuo je župan Flego dodajući kako bi bilo idealno da jedna četvrtina poljoprivrednih površina bude u sastavu ekološke poljoprivrede.

U proteklom razdoblju, rekao je župan Flego, intenzivno se radilo na poticanju i promociji kvalitetnih istarskih proizvoda te stvaranju novih nasada, dok sada predstoji novi iskorak u smjeru prepoznavanje potreba europskog tržišta.

"Želimo da Istra bude lider u eko proizvodnji, ne samo u Hrvatskoj već i šire, što je ambiciozan zadatak, kojeg ćemo zajednički ostvariti. Na taj će način naši poljoprivredni proizvodi dobiti dodanu vrijednost te će im se omogućiti lakši plasman na tržište", istaknuo je istarski župan dodajući kako su svjesni da je eko proizvodnja znatno skuplja od one konvencionalne. Stoga, javni sektor treba pomoći privatnome u vidu sufinanciranja projekata koji se odnose na eko poljoprivredu, kao i pisanju EU projekata, priopćili su iz Istarske županije.