Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Koordinacija župana s načelnicima i gradonačelnicima

Garčin prvi s natječajem za zemljište, manjka novca za tretiranje komaraca

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Župan marušić je svim okupljenim načelnicima, zamjenicima načelnika i gradonačelnika zahvalio na iznimno kolegijalnoj dosadašnjoj suradnji

U županijskoj vijećnici održana je koordinacija župana s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, načelnicima i gradonačelnicima Brodsko-posavske županije. Otvarajući sjednicu, župan Marušić je svim okupljenim načelnicima, zamjenicima načelnika i gradonačelnika zahvalio na iznimno kolegijalnoj dosadašnjoj suradnji, izrazivši nadu da će se uzajamni partnerski donosi produbiti i nastaviti i ubuduće.

Brendiranje eno i gastro ponude Novi nositelji “Okusa graničarskog Posavlja”

– Koncentrirali smo se na tri bitne teme. Jedna je naravno dezinsekcija i borba protiv komaraca za koje znamo da su problem u normalnom življenju, a mogu biti i prijenosnici raznih bolesti. Drugo je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, a treće provedba Zakona o zaštiti životinja, odnosno azili za životinje. Naime, već smo imali nekoliko kontakata, ali nismo uspjeli naći pravo rješenje za cijelu županiju. Naravno da je tu u pitanju i azil u Slavonskom Brodu. Javili su se neki privatni investitori, a u posljednje vrijeme pojavile su se i mogućnosti gradnje azila u zapadnom dijelu županije – rekao je Marušić.

Župan je u siječnju ove godine donio odluku o provedbi mjera suzbijanja štetnika na području Brodsko-posavske županije u 2019., temeljem Programa mjera i provedbenog plana obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije sačinjenog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Kako je u ovoj županiji čak oko 7000 hektara pod vodom, a klimatske prilike pogodovale su razvoju komaraca, to je ovaj problem ove godine izazvao veliku pozornost. Općine i gradovi provodili su propisane mjere, a djelatnici Zavoda i nadalje kontinuirano provode monitoring i, prema potrebi, predlažu provedbu daljnjih mjera.

zaustavljanje najezde Započelo zaprašivanje komaraca u Karlovačkoj županiji

Županija je u proračunu za 2019. osigurala dio sredstava za potrebe provođenja dezinsekcije, a ostatak sredstava osigurale su općine i gradovi. Međutim, zbog ovogodišnje najezde komaraca predviđena sredstva već su premašena, te se kao zaključak nametnuo stav Koordinacije da sredstva treba tražiti iz državnog proračuna.

Govoreći o problemima s kojima se susreću načelnici u provedbi programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu i načinima i mogućnostima kako zapreke riješiti, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović istaknuo je da sa 16 mjeseci provedbe Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu na području Brodsko-posavske županije generalno nije zadovoljan.

– Osam jedinica lokalne samouprave dobilo je suglasnost Ministarstva poljoprivrede i praktično mogu raspisati javni natječaj, ali jedino je općina Garčin napravila iskorak i ona će to učiniti ovaj tjedan. Dakle, čestitka Garčinu, uz želju da njihov primjer potakne i preostalih sedam općina koje su u fazi spremnosti. Razlog mog nezadovoljstva leži u tome što je 17 općina praktično još na doradi i rade dopune koje je tražilo ministarstvo, dok tri općine još nisu završile izradu programa – rekao je Burazović.

U tijeku je gradnja Sustava za navodnjavanje Navodnjavanje je ključno za opstanak kvalitetne poljoprivredne proizvodnje

Na pitanja o državnom poljoprivrednom zemljištu i skloništima za napuštene životinje odgovarali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag i Branka Šošić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.