Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U tijeku je gradnja Sustava za navodnjavanje

Navodnjavanje je ključno za opstanak kvalitetne poljoprivredne proizvodnje

Foto: Istarska županija
Područje budućeg sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu Istarske županije, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta

U tijeku je projekt gradnje sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, vrijedan 110,6 milijuna kuna, a koji je od iznimne važnosti za istarsku poljoprivredu.

Predstavljena brošura ''Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'' održiv razvoj turizma U Pazinu predstavljena brošura 'Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre'

Naime, uslijed klimatskih promjena, a bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture, teško se uopće baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom. Iz tog razloga Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte gradnje sustava navodnjavanja diljem Istre. Time se stvaraju pretpostavke za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju. Nakon izgradnje SN Valtura, krenulo se i s projektom na području Poreštine.

Najniža naknada

Područje budućeg sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu Istarske županije, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno nasade maslina, vinograde i jednogodišnje nasade.

Planiranje ovog sustava započeto je još davne 2008. kada je Skupština Istarske županije usvojila novelaciju Plana navodnjavanja Istarske županije.

Nakon toga izrađeno je niz dokumenata kao što su Idejno rješenje, Studija utjecaja na okoliš, Studija izvodljivosti kojima je potvrđena ekonomska opravdanost ulaganja te sva ostala idejna, glavna i izvedbena projektna dokumentacija.

Mario Udovičić iz malenog istarskog sela Radetići doveo je najvećeg sajamskog vola Boškarina teškog više od 1300 kilograma; Jesenski međunarodni bjelovarski sajam Boškarin i solarni sustav za navodnjavanje zvijezde u Gudovcu

Postupak izrade dokumentacije i pripremnih aktivnosti Istarska županija je zajednički, organizacijski i financijski, realizirala u suradnji s Hrvatskim vodama, kao glavnim koordinatorom te Gradom Porečom i Općinom Tar-Vabriga na čijem se području sustav gradi.

Od samog početka u projekt su uključeni poljoprivrednici s tog područja, te Županija ima 89 potpisanih predugovora sa zainteresiranima. Svaki će poljoprivrednik dovršetkom gradnje dobiti mogućnost priključka bez naknade, te će sami na svojim poljoprivrednim površinama postaviti opremu za navodnjavanje koja je najprimjerenija njihovoj proizvodnji.

Naknada za navodnjavanje bit će najniža moguća, a njome će se financirati potrošnja vode, rad sustava, upravljanje i održavanje te amortizacija. Ta će cijena vode za buduće korisnike zasigurno biti najniža na tržištu.

Površina na kojoj su u većem dijelu zasađeni trajni nasadi maslina i vinove loze, omogućit će proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda, dok će na ostalim površinama omogućiti poljoprivrednu proizvodnju u funkciji turizma koji je izrazito zastupljen u neposrednoj blizini.

U rad pušten sustav za navodnjavanje Kap po kap U rad pušten vrijedan sustav za navodnjavanje

Time će se uz povećanje proizvodnje, otvoriti i nova radna mjesta u poljoprivredi, ponudit će se svježi proizvodi potrošačima u neposrednoj blizini i stvoriti nova stabilna ekonomija koja će nuditi lokalne, svježe proizvode.

U Istarskoj županiji planira se još nekoliko sustava javnog navodnjavanja. Sljedeći na redu je na području Grada Umaga u Petroviji, gdje će se na sličnoj površini većoj od 500 hektara, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice.

Oni su vrlo zainteresirani da se sustav izgradi što prije jer iskustva pokazuju da im je proizvodnja direktno vezana uz količine raspoložive vode za navodnjavanje. Pri završetku gradnje sustava planiraju se udružiti u proizvođačku organizaciju kako bi im se smanjili troškovi proizvodnje te bi zajednički mogli bolje koristiti sredstva EU koja su im na raspolaganju te zajednički nastupiti na tržištu. Nakon toga planira se novi sustav u Čepić polju, na području Općine Kršan, te niz novih sustava.

Sanacija Ričine Županija i Hrvatske vode potpisali ugovor Sanacijom brane Ričice riješit će se navodnjavanje Imotsko-bekijskog polja

Bespovratna sredstva iz EU

Cilj je da se sukladno strategiji razvoja poljoprivrede Istarske županije i planu navodnjavanja na cijelom područje Istre, tamo gdje postoje velike poljoprivredne površine, omogući navodnjavanje, jer to je temelj razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje što je prepoznala i EU koja sa 100 posto nepovratnih sredstava financira gradnju takvih sustava, pa i sustava za navodnjavanje na području istarske županije.