Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
DV “Maslačak” u programu Ekoškole

Garešnički vrtićarci učit će kako se brinuti o okolišu

Foto: Grad Garešnica
U vrtiću se nadaju da će nakon provedenog programa steći status Ekovrtića

Kako bi pridonio jačanju svijesti kod djece, zaposlenika vrtića, roditelja i lokalne zajednice o važnosti bavljenja ekološkim temama, Dječji vrtić “Maslačak” iz Garešnice od ove se pedagoške godine uključio u provedbu programa Ekoškole. Cilj je toga programa, kaže ravnateljica vrtića Maja Jurković, ugradnja učenja o očuvanju okoliša u sve segmentne odgojno-obrazovnog rada, ali i u svakodnevni život.

Garešnica Obrtnici na sajmovima diljem Hrvatske

– Bavit ćemo se temama i aktivnostima vezanima uz otpad, a cilj nam je poticanje brige za okoliš i razvijanje svijesti o pravilnom zbrinjavanju otpada – kaže ravnateljica Maja Jurković te izdvaja neke od aktivnosti:

– Skupljat ćemo stari papir, čepove, plastične boce, baterije, limenke i odjeću te održavati radionice za djecu o zaštiti okoliša, organizirati predstave s ekološkom tematikom. Posjetit ćemo i komunalno poduzeće i pročistač otpadnih voda, uključiti se u akcije čišćenja okoliša, informirati roditelje o ekološkim temama i stručno usavršavati svoje djelatnike – ističe ravnateljica.

HARS 2019. u Garešnici HARS 2019. U Garešnici lansirane amaterske rakete

Provedba programa odvija se kroz sedam programskih koraka Ekoškole koji se odnose na osnivanje odbora Ekoškole, ocjenu stanja okoliša, izradu programa rada i informiranje o provedenim aktivnostima. U izradi Ekokodeksa vrtića sudjelovala su i djeca, a glavna poruka koju žele poslati je da od malih nogu treba voditi brigu o okolišu. Nakon što uspješno provedu program, nadaju se stjecanju statusa Ekovrtića i dobivanju zelene zastave.