Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija na konferenciji o suradnji u turizmu u kineskom gradu Jiaxingu

Gastronomija, priroda i dvorci aduti su koji će i kineske turiste ostaviti bez daha

1/4
Foto: Osječko-baranjska županija
Radnim posjetom Kini želimo potaknuti podizanje investicijskih aktivnosti u našu županiju i podržati suradnju u turizmu, ističe Anušić

Osječko-baranjska županija predstavila se proteklog tjedna u Kini. U gradu Jiaxingu održana je, naime, trodnevna "Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.", na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem. Cilj je te tradicionalne turističke konferencije poticanje suradnje u turizmu između kineskih i stranih turističkih agencija, državnih institucija i asocijacija aktivnih u sektoru turizma. Konferencija je privukla 500-tinjak kineskih turističkih agenata te međunarodnih sudionika iz 12 zemalja.

Foto: Osječko-baranjska županija

projekt Geopriče Od kad je 'asfalt stigao na Jankovac', Papuk je posjetilo triput više turista nego u 2018. godini

Potpisana suradnja

– Radnim posjetom ovom dijelu Kine želimo potaknuti podizanje investicijskih aktivnosti u našu županiju i podržati suradnju u turizmu. Potpisali smo ugovor o suradnji između Turističke asocijacije provincije Zheijiang, Turističke asocijacije grada Jiaxinga i Osječko-baranjske županije. Očekujemo da će se time povećati turistička suradnja između Kine i Hrvatske te da će turistička razmjena rasti iz dana u dan – rekao je župan Ivan Anušić.

Već su dogovorili, nastavio je, konkretnije planove. Nakon turizma iduća će tema biti proširivanje međusobne gospodarske suradnje, za što je do kraja godine dogovoren još jedan sastanak.

Provincija Zheijiang, s populacijom od 57 milijuna stanovnika te GDP-om od 850 milijardi dolara, jedna je od najbogatijih kineskih provincija koja je od Centralne vlade ciljano predodređena za razvoj suradnje u turizmu između NR Kine te zemalja srednje i istočne Europe. U 9. izdanju Konferencije, glavne poruke su integriranje promjena i inovacija. Konferencija je privukla i predstavnike Nizozemske, Finske i Filipina. Potpisani su i ugovori o suradnji s Osječko-baranjskom županijom i predstavnicima Južne Koreje, a za vrijeme konferencije sudionici su sklopili poslove vrijedne 55 milijuna dolara.

Foto: Osječko-baranjska županija

U posebnoj gostima se nudi obilazak starog podruma iz 1526. u Kneževim Vinogradima ulaznica “2 u 1” Posjet Kopačkom ritu i obilazak vinskog podruma

Pred kineskim turističkim agentima, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth predstavila je turističku ponudu Osječko-baranjske županije, s ciljem aktivnijeg djelovanja kineskih turističkih agencija te snažnijeg privlačenja i prema istoku Hrvatske, osobito Kopačkom ritu, povijesnoj i kulturnoj baštini grada Osijeka, prirodnim ljepotama Baranje, gastronomskoj i enološkoj ponudi.

Župan Anušić i suradnici susreli su se i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, informirajući se o kineskom tržištu te trenutačnim investicijskim i turističkim aktivnostima u NR Kini. Na sastanku s direktoricom ureda HTZ-a u Šangaju Frankom Gulin i direktorom ureda HGK u Šangaju Draženom Holmikom postavljeni su prioriteti buduće suradnje, a odnose se na privlačenje investitora za strateške projekte na području županije.

Zanimanje za vina

Zahvaljujući intenziviranju bilateralnih veza i ostvarenju brojnih zajedničkih inicijativa, stvoren je novi zamah u hrvatsko-kineskim odnosima. Kako su se dogovorile Vlade RH i SR Kine, 2019. bit će hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, a tim će povodom Osječko-baranjska županija organizirati trodnevni Festival puta svile.

– Iz Jiaxinga donosimo isključivo pozitivne dojmove kroz prijateljski raspoložene domaćine, a u idućem posjetu priredit ćemo konkretne projekte za suradnju. Iskazali su interes za hrvatska vina i prirodna okruženja. Posjet kineskih turista Hrvatskoj, nakon uspjeha naših vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, porastao je za 300 posto. Sve ih više zanimaju turističke ture kontinentalnom Hrvatskom, gdje je upravo naša prednost. Pozvali smo ih da posjete Slavoniju za vrijeme Dana hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put održavaju na kontinentu – zaključio je Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija

Turisti iz Kine, osim sunca i mora, sve češće traže i dodatne sadržaje kojima upravo Slavonija obiluje. Park prirode Kopački rit, koji brojni svjetski mediji nazivaju europskom Amazonom, dvorac Eugena Savojskog u multikulturalnoj Baranji, palača Gutmann u Belišću, dvorci Prandau Norman u Valpovu, Pejačević u Našicama i Osijeku te Mailath u Donjem Miholjcu odišu poviješću čuvajući stoljetnu tradiciju našeg kraja koju sve brojniji kineski turisti s radošću upoznaju.

Barokni grad na obali Drave nastao u 18. stoljeću danas čini jedinstvenu povijesnu cjelinu Tvrđu u Osijeku, a 500 godina stara ergela u Đakovu krije tajnu uzgoja lipicanaca koji su stoljećima ponos ovog kraja. Uz bogatu gastronomiju i enologiju, upravo su to aduti koji će i kineske turiste ostaviti bez daha.

Županija pomaže i energetsku obnovu višestambenih zgrada "Građanima manji računi i ugodniji život, a gradovima ljepša vizura"