Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Treću godinu traje zimski festival

Gastronomske večeri, izleti, tečajevi starih zanata na Solin Winterfestu

Solin - Zimski festival
1/3
Foto: Grad Solin
ideja winterfesta je da solin kao turistička destinacija živi 365 dana u godini

Solin Winterfest s brojnim događanjima na području grada Solina organizirala je solinska Turistička zajednica u suradnji s Gradom Solinom, nakon iznimno uspješnih turističkih rezultata, porasta od 43 posto u broju dolazaka (32.055) i 35 posto u broju noćenja (87.937) u 2018. u odnosu na 2017. godinu. Manifestacija Solin Winterfest započela je 12.siječnja, a trajat će do 14.veljače.

Rok za popunu pretprijave jest 31. siječnja 2019. Nemate dizalo u zgradi? Ovo je sve što trebate znati ako ga želite ugraditi

Zanimljivi siječanj i veljača

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što već treću godinu organiziramo Solin Winterfest u partnerstvu s  Gradom Solinom, svim našim kulturnim institucijama i udrugama kao i ugostiteljskim objektima – kaže Jelena Stupalo, direktorica solinskog TZ-a koja je ideju za organizaciju Solin Winterfesta dobila razmišljajući o potrebi razvoja sadržaja izvan sezone kako bi Solin kao destinacija živio 365 dana u godini.

Foto: Grad Solin

– Cilj je bio ne samo turistima, nego i sugrađanima i gostima osigurati zabavne i kulturne sadržaje u siječnju i veljači. Ideju o organizaciji ovog festivala objeručke je prihvatio Grad Solin koji nam je najveća potpora u financijskom smislu, ali i ostale kulturne institucije koje su se odlučile uključiti u naš program svojim sadržajima, posebice Javna ustanova u kulturi Zvonimir, Gradska knjižnica Solin, Centar za djecu mlade i obitelj te mnogi drugi dionici u kulturi i turizmu grada Solina. U prve dvije godine održavanja festival se uistinu pokazao kvalitetnim, a odaziv na događanja bio je izvrstan – kaže Stupalo.

Poduzetnička sinergija grada Solina Ninčević zahvalio ljudima koji zapošljavaju, uplaćuju poreze i doprinose razvoju Solina

Potaknuti dobrim rezultatima u proteklim godinama, odlučili su i ovu godinu upotpuniti brojnim sadržajima koji kroz četiri tematske cjeline (voda, milost, naslijeđe, ljubav) prikazuju prirodnu, vjersku i kulturnu baštinu grada Solina te prezentiraju Solin kao grad prijatelj obitelji i djece te najmlađi grad u RH.  

Za sve generacije

Program započinje gastronomskom večeri „Patka na solinski način“ u restoranu Gašpić, potom slijede radionica s brašnom iz mlinice i radionica suvenira prirodne baštine te zanimljivo predavanje za djecu školskog uzrasta „Priče o rijeci Jadro“.

Foto: Grad Solin

– U tjednu posvećenom naslijeđu za naše posjetitelje organiziramo dva zanimljiva izleta „Doživi i oblikuj Salonu“ koji uključuje posjet arheološkom lokalitetu Salona i kući Parać te izlet „Tragovima turskih vremena“ u kojem ćemo obići utvrdu Gradina u Solinu te Klišku tvrđavu. Osim toga, u ovom tjednu smo priredili zanimljivu radionicu koju organizira Gradska knjižnica Solin, potom arheološku radionicu i antičke igre za djecu, a odrasli mogu uživati u tečaju starih zanata (kukičanje, šivanje i pletenje) koji izvodi naša udruga Solinjani, kao i u Noći muzeja koja će se održati 1.veljače 2019., a koja će se u Solinu obilježiti u Saloni i u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir – najavljuje Stupalo.

Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom

U tjednu posvećenom milosti uz koncert klasične glazbe istaknula je izlet „Staza Gospi Sinjskoj“ koji obuhvaća posjet Franjevačkom samostanu u Rami i Svetištu Gospe Sinjske, ali i plesnjak „Dalmacija u mom oku“ u restoranu Gašpić. Zadnji tjedan uoči Valentinova ispunjen je radionicama za djecu koje organizira Gradska knjižnica Solin i Centar za djecu, mlade i obitelj. Odrasli mogu odabrati između gastro manifestacije „Bakini kolači“ u Gašpinoj mlinici, dramske predstave „Roko i Cicibela“ te stand-up showa“ Ta divna ljubav“. Manifestacija se zatvara na Valentino plesnjakom „Ples srca“ u hotelu President Solin. – Vjerujem da će naši sugrađani i dragi gosti grada Solina uživati u programu koji smo za njih priredili i da će ovo uistinu biti jedna izvrsna slagalica iskustava na koju će poželjeti doći i iduće godine – poručuje Jelena Stupalo.

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola grad osluhnuo potrebe građana Gradska uprava Solina utorkom radi i poslijepodne