Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Kongres studenata biotehnologije u Zagrebu

Gimnazijalci predstavili svoj grad, školu, Grgurevo i vinogradarske običaje

Foto: gimpoz.hr
Cilj nam je njegovati prepoznatljivost, jer naši su učenici većinom iznadprosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti

Učenici požeške Gimnazije imali su uspješnu prezentaciju na Kongresu studenata biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege Potpisani ugovori Požega će stipendirati 22 nova studenta i učenika

U sklopu programa "Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja", koji je pokrenula dr. sc. Rahela Jurković, oni su predstavili Grgurevo, jedinstvenu požešku manifestaciju čija je tradicija vezana uz vinogradarske običaje, a održava se 12. ožujka, kada se slavi i Dan grada. Kako stoji na službenoj školskoj internetskoj stranici gimpoz.hr, požeški su gimnazijalci u sklopu programa predstavili i svoju školu koja ove godine obilježava 320. obljetnicu.

- Cilj nam je njegovati prepoznatljivost, jer naši su učenici većinom iznadprosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti. Takva djeca mogu i traže više u učenju, stvaranju, spoznavanju. Oni godinama sudjeluju i osvajaju nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama – rekla je ravnateljica požeške Gimnazije dr.sc. Vesna Vlašić na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 320. obljetnice škole.

Kako je istaknula dr. Jurković, ciljevi programa su, među ostalim, njegovanje tradicije Grgureva i prenošenje znanja o njemu na mlađe generacije, a uključeni su Grad Požega, Gradski muzej, Turistička zajednica, Gimnazija i Udruga vinogradara, vinara i voćara "Stjepan Koydl". Podupire ga Ministarstvo kulture, a prezentacija i odlazak gimnazijalaca u Zagrebu ostvareni su zahvaljujući gradonačelniku Darku Puljašiću i Gradu Požegi.

Među prvih deset gradova u Hrvatskoj Požega za poduzetnike izdvaja 1,78% proračuna

Predstavljanju je prisustvovalo oko stotinu sudionika kongresa, predstavnika akademske zajednice, Ministarstva kulture i Požežana koje je privukao upravo program "Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja".Uz ravnateljicu dr. sc. Vesnu Vlašić, prvu ženu na čelu Gimnazije u Požegi, o dugoj povijesti škole osnovane davne 1699. govorila je učenica Ana Barišić koja je podsjetila i na njezine slavne đake, poput pjesnika Dobriše Cesarića, povjesničara Julija Kempfa te istraživača Dragutina Lermana.

Običaje vezane uz Grgurevo, koje se obilježava u spomen na 12. ožujka 1689., kada su Požežani, prema predaji, predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem Sokolom otjerali Turke, predstavila je etnologinja Maja Žebčević Matić, ističući kako se toga dana u vinogradima na obroncima brda oko grada slavi uz pucanje iz topova mužara te obilje jela, pića i pjesme. Da je požeška dolina poznata i po vrsnim vinima, podsjetila je gimnazijalka Mia Brezar, dok je njezin kolega Luka Kotorac prezentirao rezultate ankete koja je pokazala da stariji naraštaji Požežana znaju više o svom danu grada nego mlađe generacije. Upravo su mladi stoga u fokusu programa popularizacije Grgureva, pa su i studenti PBF-a pozvani da se nagodinu također priključe proslavi.

Najsigurniji grad Vrijedno priznanje Požega proglašena trećim najsigurnijim gradom