Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
U Gospiću postoji šest spomenika posvećenih Nikoli Tesli, a u blizini je i njegov Memorijalni centar u Smiljanu

Gospić bogatiji za novi trg posvećen svjetskom geniju – Nikola Tesla svjedoči da u snove treba vjerovati

Foto: Grad Gospić
Gradsko vijeće donijelo je 2014. odluku da se spomenik postavi na posebno uređenom trgu, a Grad Gospić za projekt je osigurao 2,1 milijun kuna

Spomenik Nikoli Tesli napokon je vraćen u njegov Gospić, a posebnom svečanošću njemu u čast taj je povratak u posebnom ozračju i obilježen. Trg ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću, gdje se spomenik nalazi, sada nosi ime po ovom velikom svjetskom izumitelju, ali ima i poseban, moderan izgled inspiriran Teslinom samozatajnom osobnošću i genijalnošću, koji je osmislio zagrebački arhitekt Timotej Kritovac. Nedvojbeno, trg je novo omiljeno mjesto okupljanja Gospićana i gostiju, koji mogu obići čak šest spomenika posvećenih Tesli te Memorijalni centar u Smiljanu.

Vinkovci dobivaju spomenik braniteljima Tik do Bosuta podiže se spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Mjesto djetinjstva

– Zadovoljstvo mi je biti u Gospiću i obilježiti vraćanje spomenika najvećem hrvatskom znanstveniku i kozmopolitu, gdje se on na simboličan način vraća u mjesto svog djetinjstva. Sjetili smo se njegova djetinjstva, školovanja i uspomena o kojima smo čitali, kao i o tome kako se iz tako malog mjesta može krenuti na tako dalek i velik put. Povratak ovog spomenika čini nas posebno ponosnima jer svjedočimo pobjedi kulture i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju te zagovarati obnovu. Tesla nas je na to zadužio, jer on je gradio budućnost i noć pretvorio u dan. Njegovi izumi promijenili su svijet u kojem živimo, a znanstvenici se i danas nadahnjuju njegovim idejama. Ponosna sam i veselim se sa svim Gospićanima, a ovaj spomenik neka bude podsjetnik mladima da treba vjerovati u svoje snove i raditi za opće dobro – kazala je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, u Gospiću na svečanosti u povodu povratka spomenika.

Inače, u sklopu programa koji je pripremio ugledni kazališni redatelj Krešimir Dolenčić, predstavljene su crtice iz Teslina života, njegovi najvažniji izumi, dok su se u program uključivale brojne istaknute osobe koje su govorile o Tesli, poput Mate Rimca, Nenada Bakića, Marina Soljačića, Borisa Jokića, Matije Kopića i Ane Marije Šolaja iz Memorijalnog centra Nikola Tesla. Glumac Sven Jakir u liku Nikole Tesle, uz pomoć redatelja Marija Kovača, donio je isječke iz Teslina života iz predstave „Radio Tesla“.

Uz brojne uzvanike koji su bili na svečanosti u Gospiću je tom prilikom bio i Maro Grbić, unuk Frana Kršinića, autora spomenika. Kršinićev spomenik Tesli, osim u Gospiću, nalazi se još u Beogradu i SAD-u kod Niagarinih slapova.

GRAD GOSPIĆ ZA UDRUGE I SPORT OSIGURAO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA Novac za mlade, branitelje, tehničku kulturu

– U stotinu godina rodi se čovjek koji nadilazi vrijeme u kojem stvara, koji ostavlja značajan trag svojim epohalnim djelima i koji je promijenio svijet. Nikola Tesla čovjek je tisućljeća i bez njegovih doprinosa ne bismo imali svijet kakav poznajemo. Mi Gospićani iznimno smo ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti, brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku u povijesti te posebno zahvaljujem ministrici kulture. Planiramo realizirati i projekt proširenja Memorijalnog centra “Nikola Tesla” uspostavom kampusa Nikole Tesle, koji će promovirati njegovo ime u funkciji razvoja znanosti. Hvala svima koji dijelite s nama radost povratka spomenika u Gospić i radost izgradnje novog Teslina trga – kazao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Odljev čeka od 2006.

Kršinićev spomenik Tesli do Domovinskog je rata krasio glavni gradski trg, no u ratu je uništen. Grad Gospić još je 2006. godine dao izraditi odljev kipa, a 2014. godine Gradsko je vijeće donijelo odluku da se spomenik postavi na novom, za to posebno uređenom trgu ispred KIC-a. To je ove godine u suradnji s Ministarstvom kulture i realizirano. Grad Gospić za projekt je osigurao 2,1 milijun kuna.