Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Biograd na Moru

Gostovanje izložbe “Prijatelji mora” na rivi

Biograd na Moru
Foto: TZ Biograd na Moru
Izložba na 60 velikih formata četvero autora predstavlja niz crno-bijelih zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu posljednjih godina

Devetu godinu atraktivna izložba projekta “Prijatelji mora” gostuje na rivi u Biogradu na Moru i bit će otvorena do 20. srpnja.

Izložba “Kao nekad” iz ciklusa “Prijatelji mora” 2018. godine na 60 velikih formata predstavlja niz crno-bijelih zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu posljednjih godina. Posebnost izloženih vizuala je u tome što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine art fotografije u nastojanju da nas u ritmu mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans. Geometrijska čistoća kompozicije vrlo često duguje zlatnom rezu, odnosno klasičnom odnosu prema objektu fotografiranja. Humanizam izloženih fotografija počiva na nostalgiji za vremenima kada su ljudi ovisili jedni o drugima i bili emocionalno usklađeni i povezani.

U ubrzanom digitalnom dobu u kojem živimo ova je vizualna šetnja još jedan poziv gledatelju s jasnom porukom - uspori humano. Radove je izabrao stručni tim festivala Rovinj-Photodays, a izlažu autori Stanko Abadžić, Max Juhasz te dvojac Mario Romulić i Dražen Stojčić.

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko - turističku kampanju “Prijatelji mora”. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom u 13 hrvatskih gradova tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja života na Jadranu. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća, te 50-ih i 60-ih, deveta godina donosi svojevrsni hommage zlatnom dobu fine art fotografije, ali s motivima današnjeg Jadrana.

LAG Laura Ministarstvo turizma Odobreno sedam projekata LAG-a Laura