Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Predstavljena Urbanistička studija Kutine

Građani uključeni u planiranje novog izgleda Trga kralja Tomislava i gradskog parka

Foto: Grad Kutina
Studija je predstavljena na radionici kakvih će prije donošenja urbanističkog plana biti još nekoliko. Na slici Ines Mravunac, nositeljica projekta

Urbanistička studija Kutine, koja obuhvaća središnji gradski prostor Trga Kralja Tomislava i uređenje središnjeg gradskog parka, predstavljena je javnosti na radionici na kojoj su sudjelovali građani Kutine, predstavnici udruga te zaposlenici gradskih odjela. Okupljenima su prezentirani prostorno-programski koncepti razvoja te varijante urbanističkih rješenja sa scenarijima korištenja gradskog perivoja.

Poduzetnički inkubator u Kutini Projekt Kutina kreće u uređenje Poduzetničkog inkubatora

I za buduće generacije

Riječ je o inovativnoj metodologiji donošenja urbanističkih planova, istaknuo je Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Zagreb, koji je nositelj studije.

– Prije donošenja plana želimo čuti mišljenje građana o predloženim rješenjima te želimo upoznati njihove ideje i prijedloge koje ćemo nastojati ugraditi u konačni plan. Građani su i prije sudjelovali u raspravama, ali su raspravljali o konačnom rješenju. Sada oni sudjeluju u procesu donošenja plana od početka i tako participiraju u oblikovanju javnog prostora i svog grada – najavio je dekan Šmit.

Snježana Šlabek Ohman, pročelnica Upravnog odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Kutine izrazila je zadovoljstvo time što je Kutina prvi grad koji uvodi ovaj način donošenja urbanističkih planova dok je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao da će ovaj plan biti djelo svih Kutinčana.

posvećen izvornim sortama Ovog vieknda je Festival vina MoslaVina Kutina

– Nadam se da će ovakav način uključivanja građana vrijediti i za buduće generacije i mandate bez obzira na to koja politička opcija bila na vlasti – istaknuo je Babić.

Arhitektonski fakultet Zagreb predlagatelj je studije, a mlada arhitektica iz Kutine Ines Mravunac nositeljica je projekta.

– Grad Kutina ima dugu povijest urbanističkog planiranja. Usprkos tome u samom gradskom središtu nalaze se površine koje su nedovršene i urbanistički nedorečene. Ova studija obuhvaća oko tri hektara prostora Trga kralja Tomislava.

Iduća radionica 1. lipnja

Želimo valorizirati prostor centralnog gradskog perivoja, uključiti nove moderne sadržaje koji će dati dodatnu vrijednost prostoru, istražiti mogućnost preoblikovanja tamošnjih parkirališta, omogućiti kontinuirano korištenje pješačke i biciklističke staze uz Kutinicu u dijelu od ciglenog mosta do Parka 56. Bojne, osmisliti dio između potoka kod Pazderine kuće i raskršća Helešy te zadržati prepoznatljivu sliku grada u tom području – rekla je Ines Mravunac.

HGSS Kutina bit će na turističkim stazama HGSS Kutina dobio prostor - planiraju napraviti kartu Moslavačke gore

Najavljeno je održavanje još nekoliko radionica s građanima o urbanističkoj studiji Kutine, prva iduća je 1. lipnja, a građani će u raspravi moći sudjelovati i na internetskim stranicama grada Kutine