Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Računi, ugovori i narudžbenice gradskih poduzeća javno su dostupni na internetu

Grad Sveta Nedelja pionir je u digitalizaciji i najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Foto: Grad Sveta Nedelja
Nakon transparentnosti koju smo uveli u Gradsku upravu, isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća, kaže gradonačelnik

Grad Sveta Nedelja napravio je novi korak prema potpunoj transparentnosti poslovanja gradskih poduzeća.

sveta nedelja opet predvodnik Javne usluge moći će se platiti kriptovalutama

Povećanje transparentnosti

Nakon najvećeg poreznog rasterećenja i uvođenja transparentne nabave gradske uprave, svi ugovori, narudžbenice i fakture Dječjeg vrtića „Slavuj“, komunalnog poduzeća SVENKOM d.o.o. i Kulturnog centra Grada Svete Nedelje od sada će biti dostupni online na web-stranici www.grad-svetanedelja.hr/transparetnost/.

Gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec zadovoljan je, kaže, što je Sveta Nedelja još jednom pokazala kako je među pionirima digitalizacije u Hrvatskoj.

– Po mnogo stvari, a posebno kada je riječ o digitalizaciji, prvi smo u državi. Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost kako u Svetoj Nedelji tako i cijeloj Hrvatskoj – kazao je Zurovec.

 Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi demonstrirao je javnosti korištenje aplikacije i objasnio njezinu svrhu. 

Praćenje sredstava za sport i vatrogastvo u Svetoj Nedelji postalo transparentnije Uz novi sustav sportaše i vatrogasce više neće zatrpavati papirologijom i registrima

– Nakon transparentnosti koju smo uveli u Gradsku upravu isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća. Udruge Glas poduzetnika i Lipa – udruga poreznih obveznika peticijom su tražile da sva javna poduzeća svoje troškove objavljuju transparentno. Mi smo ovime jedini u Hrvatskoj koji to ispunjavamo – rekao je Nađi o ovoj aplikaciji koja je napravljena kako bi bila što jednostavnija za pristup i korištenje.

Može se pronaći na internetskim tražilicama u nekoliko sekundi, a toliko je potrebno i da se otvori. Svaki ugovor, narudžbenica i račun mogu se vidjeti klikom na dokument ili izvesti u željenom formatu, a ako korisnik želi pratiti jedan određeni postupak javne nabave, od kreiranja narudžbenice do ispostave računa, to je moguće uz samo jednu pretragu.

– Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka – naglasio je Dalibor Jakopec, direktor SVENKOM-a, koji je sudjelovao na prezentaciji ove web-aplikacije.

Radovi će koštati 5,2 milijuna kuna bez PDV-a U Kerestinec stiže kanalizacija, gradi se kolektor u dužini 2 km

Porezno rasterećenje

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak. U posljednje tri godine proveo je najveće porezno rasterećenje i uveo najbolje softvere za transparentnost, čime je postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport.