Izbornik
Naslovnica Županije
Simulacijsko-edukacijski centr za upravljanje rizicima od katastrofa

Grade centar za edukaciju hitnih službi iz cijele Slavonije

U CENTRU će se održavati predavanja i edukacije vezane za brze i hitne intervencije i krizna stanja
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija jedina u Hrvatskoj provodi projekt SIMED, usmjeren na brzu i učinkovitu reakciju u kriznim situacijama

Prirodne nepogode, teške prometne nesreće, pandemija i migrantska kriza neke su od kriznih situacija zbog kojih Brodsko-posavska županija jedina u Hrvatskoj provodi višemilijunski projekt Simulacijsko-edukacijskog centra za upravljanje rizicima od katastrofa (SIMED).

Na izgradnju centra odlučili su se, kažu, uvidjevši potrebe za organiziranijim pristupom kontroli rizika i opasnosti koje im prijete te jačanjem kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama.

Izazovi masovnih nesreća
Centar će se graditi u sklopu nove zgrade Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a ponajprije će služiti za edukaciju pripadnika žurnih službi.

– Edukacija se već odvija u našoj županiji putem nekih drugih projekata unutar Opće bolnice dr. Josipa Benčevića, a u budućnosti će se održavati u novoj zgradi u koju će dolaziti djelatnici hitne službe iz cijele Slavonije – kaže Branko Sabo, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Projekt je trenutačno u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole. Očekuje se da će taj dio biti završen do kraja rujna. Nakon toga slijedi kandidatura na EU fondove te izgradnja zgrade koja će se prostirati na oko 3000 četvornih metara.

SIMED nije važan samo za Brodsko-posavsku županiju nego i šire. U njemu će se održavati predavanja i edukacije vezane za brze i hitne intervencije i krizna stanja, kojih na ovom području, nažalost, ne nedostaje.

– Kroz našu županiju prolazi autocesta na kojoj se, nažalost, stalno događaju prometne nesreće s tragičnim posljedicama. Velik broj ljudi strada odjednom i morate brzo intervenirati. To su situacije za koje morate educirati i pripremiti ljude kako bi djelovali brzo i po protokolu – ističe Sabo.

Sustav već funkcionira
Koliko će realizacija projekta SIMED pomoći u lakšem i bržem prevladavanju kriznih situacija, pokazat će vrijeme. No sigurno je da je upravo edukacija djelatnika žurnih službi pomogla u brzoj i učinkovitoj reakciji u stravičnoj prometnoj nesreći iz srpnja 2021. godine, kada je na autocesti A3 kod Slavonskog Broda u prevrtanju autobusa život izgubilo 10 kosovskih državljana, a 45 ih je ozlijeđeno. Hitna pomoć, vatrogasci, policija i svi drugi koji su bili uključeni u priču oko zbrinjavanja ozlijeđenih u toj nesreći pokazali su da sustav jako dobro funkcionira.

– Naši djelatnici redovito polaze tečaj medicinskog odgovora na masovne nesreće koji se održava u brodskoj bolnici i siguran sam da je tako dobar odgovor na tu nesreću velikim dijelom upravo rezultat te kontinuirane edukacije. Samim centrom mi ćemo zapravo samo infrastrukturno pokriti i proširiti ono što već radimo – istaknuo je Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije.

Organizatori su prošle godine mnogobrojnim posjetiteljima podijelili rekordnih 3000 porcija fiša, a ništa manje, ističu, ne očekuje se ni ove godine Sve je već spremno za 23. izdanje Svetonedeljske fišijade Fiš-paprikaš iz navećeg kotla i natjecanje 40 ekipa u kuhanju ove delicije U najnovijoj kostimiranoj turi vam o svojim svjetskim ekspedicijama pričaju najpoznatiji karlovački putopisci - braća Seljan Turistički vodiči kostimirani sukladno temi koju obrađuju Upoznajte grad s braćom Seljan, Teslom ili Katarinom Zrinski PODVOŽNJAK rješava gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica, takozvanoj Čepinskoj cesti Zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema Novi podvožnjak u Osijeku pušten u promet prije roka