Izbornik
Naslovnica Gradovi
Turistički vodiči kostimirani sukladno temi koju obrađuju

Upoznajte grad s braćom Seljan, Teslom ili Katarinom Zrinski

U najnovijoj kostimiranoj turi vam o svojim svjetskim ekspedicijama pričaju najpoznatiji karlovački putopisci - braća Seljan
1/3
Foto: Grad Karlovac
Možete birati između 30-ak tematskih turističkih tura u kojima ćete grad upoznati preko posebnih priča kroz koje vas vode kostimirani vodiči. Ture obično počinju u karlovačkoj Zvijezdi, a organiziraju se čitave godine, mahom vikendima

Najbolji je način da upoznate Karlovac, grad nastao u zagrljaju dviju rijeka kako bi Europu spasio od nasrtaja turskih osvajača, da vas kroz njegove ulice, trgove i parkove, kroz čitavu povijest grada provedu turistički vodiči.

Prije nekoliko godina, Turistička zajednica grada Karlovca i Udruga turističkih vodiča Bastion organizirali su nekoliko tematskih tura razgledanja grada, pa ste Karlovac mogli upoznati obilaskom njegove povijesne jezgre Zvijezde, obilaskom parkova, upoznavajući njegovu vojnu povijest ili pak učeći karlovački govor. Te su turističke ture postale toliko popularne i zanimljive da je njihov broj i broj tema vezanih uz Karlovac i njegovu povijest narastao na tridesetak, a razgled grada posebno je čaroban jer su turistički vodiči kostimirani sukladno temi koju obrađuju.

Zaljubljenici u grad
Turistički vodiči odnosno interpretatori baštine i sami su zaljubljenici u svoj grad, tako da su s veseljem prihvatili ideju da grad na četiri rijeke približe gostima upućujući ih u neke zanimljivosti i činjenice za koje često ni mnogi Karlovčani ne znaju.

- Organizirala sam jednom za kolege s posla iz drugih gradova izlet u Karlovac i rezervirali smo turu u kojoj nas je Nikola Tesla proveo kroz grad. Moji su kolege bili oduševljeni gradom, detaljima, pričama koje su čuli, jer većina nije ni znala da je Nikola Tesla tu živio, išao u Karlovcu u školu, kupao se u Korani, a bome sam i ja ostala iznenađena nekim podacima jer ih nisam znala - kazala nam je Ana Magdić, Karlovčanka koji radi za jednu kompaniju.

U Udruzi Bastion kažu da to i jest poanta turističkih tura, pogotovo kostimiranih, da se Karlovac promovira autentičnim interpretativnim i zanimljivim pričama uz koje bogata karlovačka povijest i kulturna baština ostaju u posebnom sjećanju. Ture obično počinju u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri Zvijezdi, organizirane su čitave godine, mahom vikendima, a njihov popis i raspored može se pronaći i odabrati na internetskoj stranici visitkarlovac.hr ili na stranici Udruge Bastion.

Ovisno o temi, ture traju od sat i pol do čak pet i pol sati, koliko grupi znatiželjnika treba da prođu turu "Od brda do brda". Na taj se obilazak uglavnom uključuju posjetitelji koji uživaju u hodanju, s obzirom na to da je njome obuhvaćena šetnja između dvije udaljenije gradske lokacije; staroga grada Dubovca i naselja Turanj. Tura počinje na vidikovcu na Dubovcu, nakon čega vodi u grad uz rijeku Kupu, obilazi Zvijezdu, uz priču o stanovnicima toga najstarijeg dijela grada, zatim vodi do rijeke Korane i akvarija Aquatike, pa se uz Koranu šetnjom dolazi do drugog vidikovca, na Turnju.

Kroz prošlost grada možete prošetati u društvu Nikole Tesle, u šetnju Zvijezdom povest će vas i Marija Terezija u čije je vrijeme Karlovac dobio brojne privilegije koje te kasnije i status slobodnoga kraljevskog grada. Kroz Karlovac će vas povesti i austrougarski časnik ili prva hrvatska planinarka, učiteljica i spisateljica Dragojla Jarnević koja će vam pričati o životu grada u 19. stoljeću. Posebno je zanimljiva i kostimirana tura "Idemo u svatove" u kojoj ćete slušati o najpoznatijem karlovačkom vjenčanju – Katarine i Petra Zrinskog, na koje su u listopadu 1641. godine došli visoki uzvanici s europskih dvorova i svita iz svih važnih plemićkih obitelji. Najnovija kostimirana tura je i ona u kojoj vam o svojim svjetskim ekspedicijama govore najpoznatiji karlovački putopisci - braća Mirko i Stjepan Seljan.

Brojni razlozi za dolazak
Niz je i drugih tema koje vam mogu biti razlog za upoznavanje Karlovca; od karlovačkog puta pčela, gradskih rijeka, događaja s prve crte bojišnice u Domovinskom ratu, tema o bogatoj industrijskoj baštini grada, možete obići i karlovačke murale ili doznati o iznimno bogatoj kulturnoj i graditeljskoj baštini Židova u Karlovcu. U jednoj od tura doznajete što povezuje Karlovac i Sibir, možete zaviriti i u franjevački samostan, upoznati stare karlovačke kuće u Zvijezdi od podruma do krova, a grad možete upoznati i kroz njegovu gastronomiju, tara jela, slastičarnice...

- Interes naših sugrađana i posjetitelja poticaj je za daljnji razvoj ove ponude u našem gradu, koja je rezultat izvrsne suradnje Turističke zajednice grada Karlovca i lokalne udruge vodiča - kazala je Marina Burić, direktorica karlovačke Turističke zajednice.

SURADNJA sa Splitsko-dalmatinskom županijom u Novsku dovodi djecu iz prijateljske županije Razvojna agencija SIMORA i Poduzetnički inkubator PISMO Jedinstveni ljetni gaming kamp za djecu u Novskoj UŠTEDA OD 900.000 EURA Tehnički je projekt izrađen, godišnja ušteda u energiji iznosila bi 3,9 milijuna kilovatsati, dok bi financijska ušteda bila oko 900 tisuća eura Ušteda oko 900 tisuća eura godišnje Grad ide u kreditno zaduženje radi modernizacije javne rasvjete Došlo je oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona Formula Student Alpe Adria Stručnjaci iz Porschea, Rimca, Ferrarija i drugih ocjenjivali studente