Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Vrijedan EU projekt u Belišću i Valpovu

Gradi se vodoopskrba i odvodnja za 271 milijun kuna

1/4
Foto: Mediahint
Rekonstruirat će se, tako, 14 kilometara cjevovoda u naseljima Belišće - Bistrinci, sagraditi 4,5 kilometara spojnog tlačnog cjevovoda Belišće-Gat i crpna stanice, rekonstruirat će se vodoopskrbni i kanalizacijski cjevovodi na trgu Ante Starčevića, izgraditi uređaj za proizvodnju pitke vode, kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Približno 271,6 milijuna kuna vrijedan je Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, od čega 189,5 milijuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda. Tvrtka Dvorac nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel, partneri su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.

Gradu Belišću odobren novi projekt EU Popularni spomen-vlak "Ćiro" zasjat će u novom ruhu

Rekonstruirat će se, tako, 14 kilometara cjevovoda u naseljima Belišće - Bistrinci, sagraditi 4,5 kilometara spojnog tlačnog cjevovoda Belišće-Gat i crpna stanice, rekonstruirat će se vodoopskrbni i kanalizacijski cjevovodi na trgu Ante Starčevića, izgraditi uređaj za proizvodnju pitke vode, kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

- Trenutačno se radi na gradnji cjevovoda Belišće-Bistrinci. Do sada je izvedeno nekih osam od predviđenih 14 kilometara. U tijeku je gradnja kućnih priključaka, od kojih je izvedeno stotinjak. Po završetku radova na gradnji spojnog cjevovoda ove godine bi moglo biti spojeno 2800 stanovnika na kanalizacijsku mrežu u Belišću - rekla je Lidija Gavrić, direktorica tvrtke Hidrobel.

Završetak radova na gradnji linijskih građevina predviđen je u listopadu iduće godine.

- Za nas je to posebno važno, za sve stanovnike Tiborijanaca, Veliškovaca i Gata koji će kroz ovaj projekt konačno dobiti jednu višu razinu vodnokomunalne usluge. Doista je od velike važnosti to što se rekonstruiraju cjevovodi stariji od 40 godina. Rekla bih da je važno istaknuti činjenicu da grad Belišće financira priključenje na vodne građevine svojim građanima, na što je utrošeno negdje oko 210.000 kuna u protekle dvije godine. Time želimo potaknuti naše građane da koriste ovu blagodat – rekla je s aspekta korisnika zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

U Belišću su u tijeku radovi na iznimno vrijednim projektima "Niču" prva POS-ova zgrada, tribina stadiona i hostel

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35,542.437 kuna, Hrvatske vode s 35,542.437 kuna, a tvrtka Dvorac u iznosu od 7,449.186 kuna te Hidrobel s 3,483.794 kuna.

- U proteklih sedam godina u gradu Belišću provedeno je ili je u tijeku 207 kapitalnih investicija vrijednih skoro 325 milijuna kuna. Od toga je više od 241 milijun kuna bespovratnih sredstava, najviše iz EU. Provodi se ili je provedeno 20 europskih projekata ukupne vrijednosti više od 182 milijuna kuna. Ovo je sigurno financijski najznačajniji projekt. Molim ovom prilikom sve naše sugrađane i sugrađanke za strpljenje, znamo raskopano je, razrovano je, ali bez buke, prašine i radova nema novih vrijednosti – poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.