Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Zadovoljstvo zbog potpisivanja strateški važnog ugovora

Gradnja brze ceste s izlaskom na autocestu riješit će problem prometne izolacije

Foto: Požeško-slavonska županija
Sigurni smo da ovaj projekt otvara vrata značajnijim investitorima, rekao je župan

Požeško-slavonska županija krupnim koracima grabi prema izlasku iz prometne izolacije. Naime, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor Instituta IGH Oliver Kumrić potpisali su u Požegi ugovor o izradi svih vrsta glavnih projekata, provedbi geodetskih i geotehničkih istražnih radova te ishođenju dozvole za gradnju brze ceste Brestovac Požeški – čvorište Godinjak u dužini od 14+750 km. Ugovor je vrijedan 9,3 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok za izradu projekta je 18 mjeseci.

Druga županija koja je ugovorila palijativu Sastanak župana s mobilnim palijativnim timom Druga županija koja je ugovorila palijativu

Kako je istaknuto, dio Hrvatske između podravskog i posavskog koridora tj. područje između Psunja, Papuka, Krndije i Požeške gore ostalo je prometno izolirano. Uzrok tome leži u nepostojanju primjerenih cestovnih veza s povoljnim elementima prostornog vođenja trase. Nedostatak poprečnih cestovnih pravaca doveo je ovaj prostor u gospodarskom, razvojnom i demografskom smislu u stagnaciju i zaostajanje u odnosu na druge dijelove Hrvatske. U tom smislu od velikog je značaja gradnja brze ceste Požega-Staro Petrovo Selo, koja spaja Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju i izlazi na autocestu A3.

Potvrda da smo uspjeli

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.

Kada bude sagrađena ta dionica, četverotračna brza cesta u punom profilu, od Virovitice do Zagreba stizat će se za svega 60 minuta vožnje Potpisan ugovor za ishođenje dokumentacije vrijedan 33,6 milijuna kuna Posljednji korak prije gradnje 60 kilometara brze ceste od 
Bjelovara do Terezinog Polja

– Ovaj ugovor od velike je važnosti za našu županiju, gospodarstvenike i industriju koja se iz dana u dan razvija. Na ovaj način to će biti još jednostavnije. Ponosan sam što smo se nakon desetak godina rada na projektu okupili ovdje da potvrdimo da smo uspjeli. Sigurni smo da ovaj projekt otvara vrata značajnijim investitorima, što će pridonijeti i smanjenju iseljavanja. Ovo je dokaz da Slavonija nije zaboravljena – istaknuo je Tomašević.

Demografski opstanak

Predsjednik Uprave HC-a Škorić podsjetio je kako se tvrdnja da je razvoj cestovne infrastrukture preduvjet gospodarskog razvoja i demografskog opstanka nekog područja često koristi kao fraza, ali u Slavoniji je to istina.

– Trenutačno nigdje kao u Slavoniji nije od važnosti rješavanje prometne problematike, da bismo taj prostor koji je sam po sebi bogat učinili pristupačnim za ulaganja i daljnji gospodarski razvoj – istaknuo je Škorić.

Turizam Razvoj turizma Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete