Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
OSTVARENI CILJEVI

"Granica koja spaja“ – završna konferencija projekta PESCAR

Foto: Zadarska županija
– Nalazi laboratorijskih analiza dokazali su da je naša hrana vrhunske kvalitete – naglasio je Segarić zahvalivši projektnim partnerima – razvojnoj agenciji Zadra Nova i Sveučilištu u Zadru s hrvatske strane te Ministarstvu poljoprivrede i Zavodu za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke (BiH)

U Zadru je obilježen završetak provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction. Cilj projekta je uspostava, odnosno osuvremenjivanje prognostičkog sustava upozorenja kako bi se osigurala zaštita okoliša od jednog od najjačih zagađivača – pesticida, čija nekontrolirana upotreba uzrokuje zagađenje okoliša, prirode i hrane. Primjenom učinkovitog sustava upozorenja korištenje pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji može se svesti na najmanju mjeru. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije na okruglom je stolu istaknuo da je projektom dokazano da postoji mnogo razloga zašto kupovati proizvode lokalnih proizvođača.

SIMBOL ZADRA Nakon nevremena u Zadru oštećene su i morske orgulje

– Nalazi laboratorijskih analiza dokazali su da je naša hrana vrhunske kvalitete – naglasio je Segarić zahvalivši projektnim partnerima – razvojnoj agenciji Zadra Nova i Sveučilištu u Zadru s hrvatske strane te Ministarstvu poljoprivrede i Zavodu za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke (BiH).

Zamjenik župana Šime Mršić, inače agronom po struci, poručio je da mu je PESCAR jedan od najdražih projekata EU te da su ostvareni ciljevi, ali i postavljeni temelji za druge prekogranične suradnje.

– Kako zagađenje okoliša ne poznaje granice, a i kako bismo sačuvali ova područja za generacije koje dolaze, moramo zajednički djelovati. Prekogranični projekti poput ovoga najbolji su dokaz da partnerski pristup i zajedničko djelovanje postaju jedini način ostvarenja dugoročnih ciljeva. Tijekom provedbe projekta educirani su poljoprivrednici i nabavljena je oprema, čime je uspostavljena mreža agrometeoroloških i vizualnih stanica, provedene su laboratorijske analize na uzorcima tla i plodova i druge aktivnosti – ustvrdio je Mršić dodavši da je Zadarska županija aktivna u provedbi projekata EU, a dugogodišnje iskustvo čini je pouzdanim i poželjnim partnerom.

5. konferencija Adriatic Wood Days Galić: Drvo želimo zadržati u našoj županiji


– Okosnica prognostičkog sustava je davanje pravovremenih preporuka o pravilnoj upotrebi pesticida. Prošla su vremena kada je poljoprivrednik u podne žurio s njive da stigne na vremensku prognozu – naglasio je doc.dr.sc. Josip Ražov, vanjski stručni suradnik na PESCAR-u. Provedba projekta je iz Interreg IPA programa Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020.

Vrijedan je 601.639,26 eura od čega je 85% sufinancirano iz EU.