Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Pannonian Cemetery Days:

Groblja više nisu samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnicima

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Direktor osječkog "Ukopa" Hrvoje Ostrički najavio je da bi osječki gradski krematorij, za što postoje sve veće zanimanje građana, trebao biti dovršen najkasnije početkom iduće godine

Iako je u komunalnom sektoru do sada povučeno dosta sredstava iz EU fondova, u području održavanja grobalja postoji cijeli spektar mogućnosti, poput spajanja kulturne baštine i korištenja najsuvremenijih tehnologija, istaknuto je u utorak na otvorenju međunarodne konferencije o održavanju i upravljanju grobljima "Pannonian Cemetery Days".

Gotovi radovi uoči blagdana Svih svetih Proširili groblje i uredili parkirališna mjesta

Glavni urednik časopisa "Komunal", jednog od organizatora stručnog skupa, Marijan Kavran istaknuo je da se paradigma o grobljima mijenja; jer groblja u svijetu nisu više samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnicima, nego u zapadnoeuropskoj kulturi postaju i područja novih urbanističkih sadržaja i zahvata, poput "zelenih pojasa".

Na dvodnevnoj konferenciji "Pannonian Cemetery Days" okupljeno je više od 80 sudionika, iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnika komunalnih tvrtki, gradova, općina i drugih institucija.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je da je, među brojnim projektima, osječko pogrebno poduzeće "Ukop", zbog baštine gradskog groblja "Sv. Ane", postalo članicom Udruženja europskih grobalja, koja imaju značajnu kulturno-povijesnu baštinu. Najavio je kako je, uz ostalo, izrađen i projekt krematorija, pa će Osijek, uz Zagreb, biti jedini grad u Hrvatskoj, koji će imati taj komunalni standard, s čime se neće pokrivati samo potrebe grada, nego i šire regije.

Groblje, Zadar potpisan ugovor Novo gradsko groblje imat će preko 30 tisuća grobnih mjesta

Direktor osječkog "Ukopa" Hrvoje Ostrički najavio je da bi osječki gradski krematorij, za što postoje sve veće zanimanje građana, trebao biti dovršen najkasnije početkom iduće godine. To će osigurati novi komunalni standard stanovnicima Osijeka i okolice, rekao je, procijenivši da će za izgradnju biti potrebno minimalno 2,5 milijuna kuna.

Na skupu će se, uz ostalo, raspravljati o grobnicama i mauzolejima slavonskog plemstva, secsijskog grobljanskoj baštini, mjerama za financiranje infrastrukture na grobljima te mogućnostima za projekte prekogranične suradnje.

Kako je istaknuto ova se specijalizirana konferencija po prvi puta održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a iduće godine domaćin skupa bit će Varaždin, čije je Gradsko groblje, lijep primjer perivojne arhitekture. 

groblje Završeni radovi Groblje prošireno za 256 grobnih mjesta da zadovolje potrebe za idućih 20 godina